Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Eigentijdse zonnewijzer

Bijzonderheden

Thema Plek Kunstenaar
Jurgen Bey en Jan Konings
Onderwerp
Pijl die voortdurend de stand van de zon aanwijst
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Diverse materialen
Locatie Afmetingen in cm
800 x 200 x 1000
Jaartal
Locatie gebied
Stationsomgeving

Jurgen Bey en Jan Konings maakten in opdracht van de gemeente Amersfoort de Eigentijdse zonnewijzer. Waar een klassieke zonnewijzer de tijd aangeeft met een schaduw op een schaalverdeling, wijst de zonnewijzer van Bey en Konings altijd naar de zon. Het onderste deel van de wijzer bestaat uit een lange paal die parallel aan de aardas is geplaatst. De paal draait gedurende een etmaal één keer om zijn as. Het bovenste deel van de paal – na de knik – maakt gedurende het jaar een cirkel. Het pijlvormig onderdeel wijst dag en nacht richting de zon. Ook is een pijlvormige digitale klok aangebracht. In gele cijfers geeft deze klok digitaal de zonnetijd weer. Achter het =-teken wordt in rode cijfers de officiële tijd vermeld. In Nederland loopt de officiële tijdsaanduiding voor op de zonnetijd: 35 minuten in de winter en 95 minuten in de zomer. 

De Eigentijdse zonnewijzer werk maakt ons bewust van het verschil tussen de werkelijke tijd en de afgesproken tijd. Op de schuin verzonken voet van de zonnewijzer is een tekst aangebracht die uitleg geeft over het functioneren van de klok. Het werk doet denken aan het ruimtelijk uurwerk Tijdwijzer bij station Amsterdam RAI van Kurt Ingendahl. Beide kunstwerken zijn mechanisch van aard. Ze veranderen onder invloed van de tijd van vorm en doorbreken de conventies waarop de tijd doorgaans wordt aangeduid.

Jurgen Bey en Jan Konings

Jurgen Bey (1965) studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving van Eindhoven. Van 1998 tot 2005 was hij als docent en manager verbonden aan datzelfde opleidingsinstituut. Sinds 2010 is hij directeur van het Sandberg Instituut van de Gerrit Rietveld Academie. Hij is productontwerper en maakt meubels, (kantoor)interieurs en kunstwerken in de publieke ruimte. 

Jan Konings (1966) is industrieel ontwerper. Hij richt zich op toepassingen in de publieke ruimte. Hij ontwierp de spraakmakende trap op de Tweede Maasvlakte. In Museum Boymans Van Beuningen staat een stoel van zijn hand.

Bron

www.dhaps.org, geraadpleegd op 23 april 2018.
www.jurgenbey.nl, geraadpleegd op 23 april 2018.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank