Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Wij

Bijzonderheden

Thema Verbinden Kunstenaar
Serge Verheugen
Onderwerp
Figuren en objecten, tekst in Nederlands, Engels en Arabisch
Kunstvorm
Wandkunst
Materiaal/techniek
Gegraveerde panelen Trespa
Locatie Afmetingen in cm
300 x 300 x 1000
Jaartal
Locatie gebied
Perron(gebouw)

Voor de wanden van een technische ruimte op het perron van Amsterdam Amstel maakte kunstenaar Serge Verheugen Wij. Het werk bestaat uit witte HPL-platen: acht aan de lange zijden en drie aan de korte zijden. In de platen zijn geabstraheerde mensfiguren gefreesd waardoor verdiepte zwarte lijnen zijn ontstaan. De mensfiguren bouwde Verheugen op uit ellipsen en cirkels. Vorm en uitvoering in zwartwit geven het werk een grafische uitstraling. Ieder paneel beschikt over een andere afbeelding en is onderaan voorzien van een opschrift in het Nederlands, Engels en Arabisch.

In het midden van de lange wanden staan op twee panelen mensfiguren afgebeeld: Ik en Jij. De een is wit en de ander zwart. Ik en Jij worden geflankeerd door Zij en Wij. Zij en Wij zijn verbeeld door een twaalftal gestapelde zwarte en witte mensfiguren. Aan weerszijden van Wij en Zij hebben de panelen de opschriften Hier en Daar. Ze tonen verschillende woningen: een flatgebouw en een vakwerkhuis. Aan de uiteinden van de wanden tonen de panelen Dichtbij en Ver de woonomgeving. Op het ene paneel is een landschap met een huisje weergegeven. Op het andere woonflats in een gridvormig stratenpatroon. Op de hoeken zijn berkenbomen afgebeeld. Op de korte wanden met het opschrift Iedereen Overal is flora en fauna afgebeeld. Centraal staat een toren bestaande uit een koe met een reuzenpanda op zijn rug en daar bovenop een ooievaar.

De afbeeldingen op de twee lange zijden zijn gelijk. Wel zijn de onderschriften paarsgewijs omgedraaid. Verheugen benadrukt hiermee de uitwisselbaarheid van de begrippen ik en jij, wij en zij, hier en daar, dichtbij en ver. Hoe je er ook uitziet, hoe je ook woont en waar je huis ook staat; je noemt jezelf ‘ik’ en waar je woont ‘hier’, maar voor de ander ben je ‘jij’ en woon je ver weg. Hiermee zet Verheugen mensen aan om na te denken over anders zijn en anders doen. Dit is een leidraad in zijn werk.

Verheugen maakte in opdracht van ProRail diverse werken binnen de , zoals voor station Amsterdam Muiderpoort en station Castricum. Bij deze werken gebruikte hij min of meer dezelfde technieken. Verheugen maakte ook het beeld Doe Iets dat geruime tijd de entree van de Amsterdamse Westergasfabriek sierde en sinds 2008 een nieuwe plek gekregen heeft op het spoorviaduct aan de Wibautstraat in Amsterdam.

Serge Verheugen

Serge Verheugen (1963) volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Hij werkt als beeldhouwer, tekenaar en schilder. Verheugen maakte tal van kunstwerken in de openbare ruimte: beelden en wandreliëfs, waaronder een aantal voor de luchthaven Schiphol. Hij is een veelzijdig kunstenaar en hanteert uiteenlopende technieken en stijlen. Een aantal van zijn werken is gericht op interactie met de toeschouwer. Het publiek wordt hier uitgenodigd te schrijven op het kunstwerk of het aan te raken zodat het de sporen van de aanraking vertoont, als een heiligenbeeld in de kerk.

Bron

www.sergeverheugen.nl, geraadpleegd op 1 november 2018.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank