Wandkunst tunnelfrontenStation Roermond

In 1954 kwam onder het station van Roermond een verkeerstunnel gereed tussen de nieuwe wijken in het oosten en het historische stadscentrum. Architect Sybold van Ravesteyn ontwierp de tunnel. De tunnelfronten werden verrijkt met vijf (meer dan) levensgrote beelden van de uit Roermond afkomstige beeldhouwer Joep Thissen. Daarvan zijn nog vier beelden, deels replica, te zien: Aan de westzijde, Sint Christoffel en Graaf Otto II. Aan de oostzijde staan de personificaties Spierkracht en Denkkracht. 

Op beide zijden van de tunnel zijn meer objecten aangebracht.   Zo zijn in de tunnelfronten drie keramieken wapenschilden verwerkt van een onbekende maker. Aan de westzijde is het wapen van Limburg en Roermond te zien en aan de oostzijde enkel het wapen van Roermond. Twee wapens zijn geschilderd in dezelfde lichtblauwe kleur van de wanden. 

Voorts is een klein aantal RVS-objecten aangebracht die samen een abstract kunstwerk vormen. Dit werk, vermoedelijk daterend uit 1996, is gemaakt door van Fred Kessels. Het is niet bekend wie de opdrachtgever was.

Fred Kessels studeerde aan de TeHaTex Tilburg en de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Op korte termijn wordt de tunnel gerenoveerd. De RVS-objecten zullen dan worden verwijderd en teruggegeven aan de kunstenaar. 

 

Bronnen

www.rondomroermond.nl, op 7 maart 2018.
www.stadslabroermond.nl, op 7 maart 2018.
Limburgsch Dagblad, 10 augustus 1954 
De Volkskrant, 9 augustus 1954