Waiting for buses and birdsStation Amsterdam Centraal

Op het busplatform IJsei – het verhoogde busstation aan de IJ-zijde van station Amsterdam Centraal – is een kunstwerk van Moniek Toebosch te zien. Het draagt de titel Waiting for buses and birds.

De bushaltes beschikken over een grote, halfronde kap. Op de binnenzijde van de kap worden van tijd tot tijd vogelachtige figuren geprojecteerd. Het zijn blauwe schimmen die zich over de volle lengte van de kap bewegen. De schimmen zijn bij daglicht niet te onderscheiden. ‘s Nachts lichten zij op. Uit geluidsboxen klinken voortdurend zachte soundscapes van vogelgeluiden. De beelden worden geprojecteerd door vier LED-lampen in zogenoemde moving heads. De vogels hebben een vaste vorm. Maar door de verplaatsing van de projectie over het gebogen glas van de kap lijken ze te bewegen en veranderen de vogelvormen zo nu en dan in abstracte projecties.

Moniek Toebosch kreeg in 2005 de opdracht van de Gemeentelijke Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer om een kunstwerk te maken voor het busplatform. De oplevering kwam in 2016: vier jaar na haar overlijden. Erik Paul Beemster was betrokken bij de technische realisatie van het werk. Hij voltooide Waiting for buses and birds.

Moniek Toebosch

Monique Pauline Maria Josephine (Moniek) Toebosch (1948-2012) volgde haar opleiding aan de St. Joost Academie in Breda. Naast haar werk als kunstenaar was ze docent aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie en de AKI in Enschede. Toebosch was ook enige tijd directeur van de postacademische theateropleiding Dasarts in Amsterdam. Ze was performancekunstenaar en maakte geluidskunst. Een van haar werken was Engelenzender: een radiostation dat uitzond op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Automobilisten konden daar tussen 1994 en 2000 naar ‘engelengezang’ luisteren.

Erik Paul Beemster (1964) werkt veelvuldig samen met kunstenaars. Als technicus draagt hij bij aan het ontwerp en de uitvoering van interactieve besturingssystemen. Tussen 1998 en 2012 werkte hij regelmatig samen met Moniek Toebosch aan video-installaties.

Bronnen