TegelmozaïekStation Ede-Wageningen

De reizigerspassage onder station Ede-Wageningen is gedecoreerd met een kleurrijke tegelwand. Tegels in tien verschillende kleuren zijn op een van de twee wanden aangebracht. De kleuren zijn willekeurig over de wand verdeeld waarbij de tegels met wit- en grijstinten in aantal overheersen en er slechts een klein aantal oranje en gele tegels zijn te vinden. De tegels zijn door de dhr. J.C. toe Water uit Ede in het zogenoemd tegelverband op de wand bevestigd: de voeglijnen zijn zowel horizontaal als verticaal ononderbroken.

De wanden zijn ontworpen door Johan Goedhart (1951), beeldhouwer en omgevingskunstenaar. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Arnhem aan de afdeling Omgevingskunst bij Peter Struycken. Hij werkte enige tijd samen met Paul Panhuysen (1934-2015) onder de naam J.P. Panart. Zij maakten geluidskunst, constructivistische en systematische kunst. Zij werden bekend om hun kunstwerken met de naam Long strings. In dat kader spanden zij snaren over de Haagse Hofvijver in 1987. 
In de publieke ruimte zijn diverse werken van hem te vinden. Op de Eiermarkt in Nijmegen (1984) en in Tiel maakte hij met Willem den Ouden een Joods herdenkingsmonument (1996).

NS gaf opdracht tot dit kunstwerk.

 

Bronnen

www.data.collectienderland.nl, geraadpleegd op 28 november 2018.
www.rkd.nl, geraadpleegd op 28 november 2018.
E. Besier, ‘Drie dagen muziek in en rond de Hofvijver’, Leidsce Courant, 24 juni 1987.