Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Spoorwegwerker

Maarn Mager

Bijzonderheden

Thema Spoorambacht Kunstenaar
Frankje Mager-Boddens Hosang
Onderwerp
Man met een schep in zijn handen
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Brons
Locatie Afmetingen in cm
160 x 70 x 50
Jaartal
Locatie gebied
Stationsomgeving

In het plantsoen tegenover station Maarn staat een bronzen beeld van een spoorwegwerker. Hij draagt een pet. Zijn hemdsmouwen zijn opgestroopt tot boven de ellebogen. In beide handen houdt hij een schop vast. Het beeld van Frankje Mager herinnert aan de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Arnhem.
De Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) had halverwege de 19e eeuw duizenden spoorwerkers aangetrokken om een corridor te graven in de heuvels rondom Maarn. Veel van deze ‘aardegravers’ waren afkomstig Amsterdam. Hun woonwijk vlakbij het huidige beeld werd daarom Klein Amsterdam genoemd. Ook na de opening van de spoorlijn in 1845 ging het afgraven bij Maarn verder. Het zand dat hier werd gewonnen, werd gebruikt bij de aanleg van sporen elders in het hele land. In 2002 is de zandafgraving gesloten.

Het beeld van de spoorwegwerker werd gemaakt in opdracht van de gemeente Maarn.

F.A.J.E. (Frankje) Mager-Boddens Hosang, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem. Haar docent was de beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hoff. Zij is getrouwd met schilder Hans Mager (1931).

Bron

www.marcrpieters.nl, geraadpleegd op 6 maart 2018.
www.martijnvanvulpen.nl, geraadpleegd op 6 maart 2018.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank