Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Reizigers van Oisterwijk

Bijzonderheden

Thema Verbinden Kunstenaar
Studio MKGK
Onderwerp
Vogelfiguren
Kunstvorm
Wandkunst
Materiaal/techniek
glazuurschildering op keramische tegels
Locatie Afmetingen in cm
210 x 960
Jaartal
Uitvoering
Europees Keramiek Werkcentrurm, Oisterwijk
Locatie gebied
Reizigerspassage

Als onderdeel van een grootschalige update van station Oisterwijk werd in 2017 een nieuwe voetgangerstunnel aangelegd. De gemeente nam het initiatief tot de kunstopdracht voor de voetgangerstunnel. Doel was een beeldende verbinding tussen de omgeving, het station en het treinnetwerk te creëren. De opdracht kwam tot stand in nauwe afstemming met ProRail. Maarten Kolk en Guus Kusters (Studio MKGK) maakten het winnende ontwerp voor een keramisch tegeltableau.

Kolk en Kusters lieten zich voor hun ontwerp van Reizigers van Oisterwijk inspireren door de omliggende natuur. Oisterwijk staat bekend om zijn aantrekkelijke bos- en vennenlandschap: een trekpleister voor natuurliefhebbers. De vroege aansluiting op het spoornetwerk in 1865 legde daarbij de basis voor de toeristische bedrijvigheid die Oisterwijk nog altijd kenmerkt.

Reizigers van Oisterwijk bedekt een wand in de tunnel. Het werk verbeeldt dertien handgeschilderde vogels die voorkomen in Oisterwijk – al dan niet op doortocht. De vogels zijn tevens een metafoor voor de verschillende reizigerstypen: de wielewaal als vakantieganger, de mus als thuisblijver, de kraai als de forens en de kokmeeuw als de student. Kolk en Kusters schilderden de vogels met de hand in verschillende stijlen en uiteenlopende glazuren. Hierdoor ontstaat ook een licht reliëf op bestaande grijs geglazuurde tegeltjes. Tijdens het bakproces kleurden de grijze tegels lichtblauw.

Bij de totstandkoming speelde het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) een belangrijke rol. Hier werken kunstenaars van over de hele wereld samen met keramiekspecialisten aan projecten. Het EKWC is gevestigd op het voormalige fabrieksterrein van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL), gelegen aan de noordkant van het station. Het KVL-terrein is inmiddels getransformeerd tot een nieuw woon- en werkgebied. De  reizigers van Oisterwijk werden in de werkplaats van het EKWC geschilderd en gebakken. Ten behoeve van de kunstopdracht voor de reizigerstunnel stelde het EKWC zijn werkruimte en specialisten ter beschikking aan de makers van het winnende ontwerp. Bezoekers van het EKWC konden dit wordingsproces aanschouwen.

Maarten Kolk en Guus Kusters

Sinds 2009 werken Maarten Kolk (1980) en Guus Kusters (1979) samen. Zij studeerden cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Ze ontwikkelen als Studio MKGK autonome projecten en ontwerpen tentoonstellingen en innovatieve productiemethoden. Geschiedenis, natuur, landschap, kleur zijn inspiratiebronnen voor hun werk. Daarnaast treden zij op als curator. Studio Maarten Kolk & Guus Kusters exposeerden onder anderen bij Sotheby 's Londen, Textielmuseum Tilburg, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Design Museum Holon.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank