Mis-en-scèneStation Amsterdam RAI

Kunstenaarscollectief Polly’s Picture Show maakte voor station Amsterdam RAI het werk Mis-en-scène. De voorbereiding startte in het atelier van de kunstenaars. Hier bouwden Anna de Jong en Anne Huijnen twee maquettes: een voor de oostwand en een voor de westwand van het station. Vervolgens bewerkten, kleurden en fotografeerden ze de maquettes. De fotoprints zijn op groot formaat op de wanden aangebracht. In het vlakkenspel zijn de bestaande deuren, trappen, informatieborden en beletteringen opgenomen. Ook zijn er nieuwe wanden, lichtbakken en platen gemonteerd waardoor de afbeeldingen op de foto’s tot leven worden gebracht.
Op de fotoprints zijn rekwisieten en decorstukken te zien. Ze worden benadrukt door de platen en wanden waarop de foto’s zijn geplakt. De kleurstelling is subtiel. Het geheel van gefotografeerde schaduwen complementeren de kleuren roze, blauw en geel. Ondertussen gaan de ‘echte’ schaduwen van uitstekende onderdelen en andere elementen van het stationsinterieur moeiteloos op in het werk. Hetzelfde geldt voor de schaduwen van passerende reizigers. Het resultaat is een letterlijke ‘Mis-en-scène’ waarin de reizigers zich als acteurs over het spreekwoordelijke toneel bewegen. Het werk presenteert het station als het theater van de reis en laat op een bijzondere manier het gebruik van en de beweging in het station zien.

Het kunstwerk is gefinancierd door NS, Zuidas en ProRail en maakt deel uit van de uitbreiding van station Amsterdam RAI als gevolg van de de spoorverdubbeling tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad.

Polly's Picture show

Polly’s Picture show werd opgericht in 2011 op initiatief van Anne Huijnen, Isabelle Wenzel, Suzanne Posthumus en Anna de Jong; allen opgeleid aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Polly is een denkbeeldige kunstenares die allerlei projecten initieert. Het uitgangspunt is steeds fotografie. Onder de naam Polly’s Picture Show verschenen boeken, werk in de openbare ruimte en werden verschillende tentoonstellingen ingericht. Naast Polly’s Picture show hebben Huijnen en De Jong ieder een eigen kunstenaarspraktijk. De interesse van Anna De Jong ligt bij de invloed van architectuur op
het gedrag. Anne Huijnen richt zich met name op sociale codes. Beide aandachtsgebieden keren terug in het werk op station Amsterdam RAI.

Bronnen