Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuurhistorisch onderzoek en waardestelling

De spoorsector is doordrongen van de waarde van haar cultuurhistorisch erfgoed. Het draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties. Aanpassingen omwille van comfort, transfercapaciteit, veiligheid, efficiëntie en exploitatie blijven echter nodig. Een belangrijk middel bij een zorgvuldige omgang met cultuurhistorisch erfgoed van het spoor is het doen van cultuurhistorisch onderzoek. Op basis van het onderzoek kan een waardestelling worden opgesteld.

Ieder cultuurhistorisch onderzoek kent vaste bouwstenen en bestaat voor stations grofweg uit drie onderdelen. In het eerste deel wordt de cultuurhistorische en ruimtelijke kwaliteit van een stationscomplex, inclusief de stationsomgeving, beschreven. Het tweede deel vat de essentie van de cultuurhistorische en ruimtelijke kwaliteit samen in een . Het laatste deel is gewijd aan kansen en randvoorwaarden voor transformaties. Dit deel maakt duidelijk wat wel of niet veranderd mag worden aan een stationsgebouw en bevat daarnaast ontwerpthema’s en aanbevelingen over de potentie van het station voor de toekomst.

Een cultuurhistorisch onderzoek is nadrukkelijk geen ontwerp en bevat dan ook geen ontwerpkeuzen. Wel worden aanknopingspunten gegeven voor het ontwikkelen van een ontwerpvisie. Ook doet het dienst als toetsingsinstrument. Bovendien dient het bij grote en kleine verbouwingen als ‘bewaker’ van de historische waarden en laat het daarnaast zien waar de ruimte zit voor verandering of modernisering.

In de databank op deze site kun je controleren of er een beschikbaar is.

Algemeen

Document generated thumbnail

Briefing Cultuurhistorisch Onderzoek

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank