LichtbakenStation Boxtel

Aan de liftschacht van het stationsgebouw in Boxtel is een vijftien meter hoog lichtbaken bevestigd: een ontwerp van kunstenaar Gerard Hali. Het kunstwerk bestaat uit een ronde metalen naald met een variërende omtrek en afwisselend in signaalrode en zilveren banen geschilderd. Het bovenste deel wordt trapsgewijs smaller en eindigt in een rood toplicht. Het baken staat precies in de as van de Stationsstraat.

Aanleiding voor het kunstwerk is de nieuwbouw van het station. De opdracht was een kunstwerk te creëren dat past bij de architectuur van het station; opgaat in de omgeving en uitstraling heeft richting de dorpskern. 
Railinfrabeheer en NS Stations gaven opdracht voor dit kunstwerk. Het station uit 2000 is ontworpen door Wienke Scheltens (Movares). 

Gerard Ferdinand (Gerard)  Hali (1956) studeerde van 1976 tot 1982 omgevingskunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij maakt grote sculpturen in de publieke ruimte. Veel van zijn sculpturen hebben een industriële uitstraling. Voorbeelden zijn de Zonnespiegel in Haarlem (1989), Red Pully: boorschacht naar het middelpunt der aarde in Utrecht (1990) en Golden Pointer in Zwolle (1994).

Bronnen