Leonardo da VinciStation 's-Hertogenbosch

De fietsenstalling aan de westzijde van het station ’s-Hertogenbosch bevat een opvallende wand: een kunstwerk van Ellen Spanjaard. Zij voorzag de bovenzijde van de wand van een strook staal waarin letters uitgespaard zijn. De bijzondere typografie is niet makkelijk te ontcijferen. De tekst luidt: “Però se la Fortuna mi fa felice tal viso aspo nero.” Vertaald uit het Italiaans is dat: “Als Fortuna mij gelukkig maakt, dan laat ik je dat weten.” Het citaat is ontleend aan een notitie die Leonardo da Vinci maakte in zijn schetsboek. Vanaf het plein gezien, is de tekst in spiegelbeeld te lezen. De linkshandige Leonardo da Vinci maakte veel notities in spiegelschrift.

Op een plaquette die aan de wand bevestigd is, staat een toelichtende tekst. Hierop staan ook schetsen die Da Vinci maakte bij de tekst. De schetsen vormen een rebus en verbeelden de tekst. Van links naar rechts treffen we een perenboom, een zadel, vrouwe Fortuna, muzieknoten, een varen, een gezicht en een zwarte haspel (in het Italiaans achtereenvolgens: pero, sella, fortuna, mi fa, felce, tal viso en aspo nero).

Het plein achter het station heet het Da Vinciplein. Ellen Spanjaard koos voor het citaat omdat ze het vond passen bij deze locatie tussen de gebouwen van het Openbaar Ministerie en het kantoor van Van Lanschot. Het werk werd in opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch en F. van Lanschot Bankiers gemaakt.

Ellen Spanjaard

Ellen Spanjaard (1964) is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze is grafisch ontwerper en typograaf. Daarnaast voerde ze opdrachten uit voor enkele kunstwerken in binnen- en buitenruimte. In een park in het Berghkwartier van Oss, waar voorheen een tapijtfabriek stond, maakte ze in 2011 opmerkelijke bankjes die als een tapijt zijn uitgerold. 

Bronnen

www.ontwerpstudiospanjaard.com, geraadpleegd op 30 augustus 2018.
Bossche Omroep, 9 juni 2017.