Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Labyrinth en sterrenstelsel

Bijzonderheden

Thema Interactie Kunstenaar
Marinus Boezem
Onderwerp
Labyrint in kathedraal van Chartres en sterrenstelsel noordelijk halfrond
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Gravering in zwart graniet
Locatie Afmetingen in cm
Elk ca 45 x ø 200
Jaartal
Locatie gebied
Stationsomgeving

Op het plein aan de noordzijde van het station in Gouda liggen twee natuurstenen objecten. De grote ronde brokken zwart graniet zijn aan de bovenzijde afgevlakt en gepolijst. In het bovenvlak zijn voorstellingen gezandstraald. Op het ene object is een kaart van het noordelijke sterrenstelsel afgebeeld. Het bevat alle Latijnse benamingen: een schematische weergaven van het heelal. Op het andere object is een labyrint te zien, bestaande uit concentrische cirkels. Het is een afbeelding van het labyrint op de vloer van de 13e-eeuwse kathedraal van Chartres.
Beide objecten nodigen reizigers uit om er even op uit te rusten. Marinus Boezem maakte het kunstwerk in 2006 in opdracht van de Kamer van Koophandel kring Midden-Holland. Het is een geschenk aan de gemeente Gouda.

Marinus Boezem

Marinus Boezem (eig: Marinus Lambertus van den Boezem) (1934) was in de jaren zestig één van de grondleggers van de conceptuele kunst en arte povera in Nederland. Deze Italiaanse stroming werd in ons land vertegenwoordigd door Boezem en Jan Dibbets. Boezem begon zijn opleiding aan de Artibus Academie in Utrecht maar verliet deze na een jaar om zijn studie verder te vervolgen aan de Vrije Academie in Den Haag. De focus van zijn werk lag op kunstwerken in openbare ruimte: buiten de muren van het museum en in het hart van de maatschappij.
Een terugkerend thema in Boezems werk zijn kerkgebouwen en gotiek. De gotiek staat voor Boezem voor de spiritualiteit van de mens: het verlangen op te stijgen van de aardse werkelijkheid. Ongrijpbare elementen als wind, lucht en transparantie keren veelvuldig terug in zijn werk. In zijn latere werk richtte hij zich tevens op land art. Zo maakte Boezem in 1978 nabij Almere het kunstwerk De groene kathedraal. Het bestaat uit 178 Italiaanse populieren, geplant in een patroon dat overeenkomt met het grondplan van de gotische kathedraal Notre-Dame in Reims. In 1990 heeft Boezem in de nabijheid van de Groene kathedraal een contra-kathedraal aan laten planten, waarbij de omtrek met eiken- en beukenhagen en de pilaren met kleine betonnen paaltjes zijn aangegeven. Deze tweede kathedraal presenteert zich als de opvolger van de Groene kathedraal als de populieren gestorven zijn.
Een hoogtepunt in het oeuvre van Boezem is de performance l'Uomo volante die in 1979 in de Vleeshal in Middelburg plaatsvond. Gekleed in een soort vliegenierspak torste hij een zware spiegel achter zich aan. Uiteindelijk viel de spiegel op de grond kapot. In de scherven was het gewelf van het gebouw te zien. In 2017 is de performance herhaald in de Amsterdamse Oude Kerk. 

Bron

www.oudekerk.nl, geraadpleegd op 6 maart 2018.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank