Kunst bij het spoor – goede voorbeelden / UitzichtOpsicht

De spooromgeving kent vele kunsttoepassingen, vaak met de wereld van het spoor als thematisch vertrekpunt. Dit actuele voorbeeld dient als inspiratiebron en laat zien wat de mogelijkheden zijn.

Station als podium: Naast permanente opdrachten kan het station ook goed dienen voor (tijdelijke) evenementen, performances of als tentoonstellingsplek.

Een platform dat met kleur wordt gemarkeerd, steekt als een podium af van zijn veranderlijke omgeving waar de reiziger zowel toeschouwer als speler kan zijn. Het moment dat de reiziger plaats neemt op het perron zal het een interactie aangaan met de directe omgeving. Het landschap dat zich door de tijd ontwikkeld heeft zal waarneembaar zijn maar ook betreedbaar door­ middel van beeldregistratie van de omgeving én de reiziger. Deze herkenbaarheid staat in dienst van de ontwikkeling van reizen en transport. In het onbemande landschap van het spoor is een eigen idioom nodig dat vertrouwd en natuurlijk aanvoelt. Interventies in de vormgeving kunnen nieuwe ervaringen opleveren om een identiteit op te bouwen.

Kunstwaarden: verstoren, versterken, verbeelden,verbinden

Thematisch vertrekpunt: reizen, globaal, lokaal, wachten, netwerk