Kunst bij het spoor – goede voorbeelden / Standard Time

De spooromgeving kent vele kunsttoepassingen, vaak met de wereld van het spoor als thematisch vertrekpunt. Dit actuele voorbeeld dient als inspiratiebron en laat zien wat de mogelijkheden zijn.

Station als (tijdelijk) podium

Naast permanente opdrachten kan de stationsomgeving ook goed dienen voor tijdelijke evenementen, performances of als tentoonstellingsplek.

Op het Centraal Station Rotterdam stond van 27 november tot 28 november 2009 een "digitale" houten klok, die 24 uur lang werd bijgehouden door in totaal 36 stationsarbeiders. Iedere minuut werd door de arbeiders nauwkeurig bijgehouden, waarna de planken in de juiste manier werden gezet. De klok van circa 4 meter hoog en 12 meter breed stond op de locatie waar over enige jaren de nieuwe stationshal zal verrijzen. De klok was onderdeel van een steigerconstructie, waarmee het geheel zo'n 7 meter hoog, 7 meter diep en 14 meter breed was. Het geheel is op film vastgelegd en zal te zien zijn als klok op het nieuwe station in Rotterdam. De film zal precies op tijd lopen, waarmee het als echte klok zal fungeren.

 

Kunstwaarden: verstoren, versterken, verbeelden

Thematisch vertrekpunt: lokaal - identiteit

Type: performatief, sociaal-maatschappelijk