Kunst bij het spoor – goede voorbeelden / Perronatelier Hugo Kaagman

De spooromgeving kent vele kunsttoepassingen, vaak met de wereld van het spoor als thematisch vertrekpunt. Dit actuele voorbeeld dient als inspiratiebron en laat zien wat de mogelijkheden zijn.

Type: Station als (tijdelijk) podium

Naast permanente opdrachten kan de stationsomgeving ook goed dienen voor tijdelijke evenementen, performances of als tentoonstellingsplek.

Sinds december 2005 heeft kunstenaar Hugo Kaagman de voormalige glazen kiosk tussen perron 1 en 2 van Amsterdam RAI als atelier in gebruik. Reizigers kunnen daar zijn werk bewonderen. De glazen wanden worden gebruikt als tentoonstellingsplek. Omdat er beneden in de stationshal een nieuwe kiosk opende, ging die op het perron dicht en kwam dat gebouwtje leeg te staan – hij maakte eerder de Delfts blauwe muurschilderingen boven perron 2 op Amsterdam Centraal. ‘Ik gebruik het perron als concept, laat me inspireren door treinen: hoe ze rijden en welke reizigers ze vervoeren, maar ook door de geschiedenis van de spoorwegen. Mijn atelier is een platform om dingen op de rails te zetten.’

 

Kunstwaarden: verstoren, versterken, verbeelden

Thematisch vertrekpunt: reizen - stilstaan

Spoor: D performatief/sociaal-maatschappelijk

Toepassingsniveau: 2 perron/station