Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Het damesvertrek

Amsterdam Centraal wachtruimten damesvertrek

Bijzonderheden

Thema Plek Kunstenaar
Georg Sturm
Onderwerp
Decoratie: vogels, planten en vruchten
Kunstvorm
Schilderkunst
Materiaal/techniek
Wandschildering
Locatie Afmetingen in cm
vier wanden, boven de lambrisering
Jaartal
Uitvoering
J. Visser of G.H. Heijnen
Locatie gebied
Interieur

Tussen de voormalige wachtruimte 1e en 2e klasse ligt aan pleinzijde een kleine zaal die aangeduid wordt als ‘Eetkamer’ en oorspronkelijk fungeerde als damesvertrek. De wanden zijn uitbundig beschilderd. Op een doorlopend fries zien we vogels, planten en vruchten. De voorstelling wordt geleed door geschilderde zuilen met ionische kapitelen: de belichaming van het vrouwelijke. De zuilen worden met elkaar verbonden door festoenen.

Cuypers regisseerde het decoratieprogramma tot in detail. Bij de keus voor het decoratieprogramma kreeg hij advies van zijn zwager Joseph Alberdingk Thijm (1820-1889) en Victor De Stuers (1843-1916). Beide waren vertegenwoordigers van een internationale beweging die invloeden uit de middeleeuwse cultuur en bouwkunst vertaalde naar ‘de nieuwe tijd’.

De schilderingen werden ontworpen door de Oostenrijkse schilder Georg Sturm (1855-1923). Hij maakte de kartons die als voorbeeld dienden voor de daadwerkelijke realisatie. De schilderingen werden aangebracht door decoratieschilders. J. Visser jr. (1856-1938) voerde de werken in de corridors uit. Daarnaast waren mogelijk decoratieschilders van het atelier van Gerrit Hendrik Heinen (1851-1930) betrokken.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank