Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Herdenkingsmonument

Bijzonderheden

Thema Herdenken Kunstenaar
Appie Drielsma
Onderwerp
Herdenkingsplaquette in Nederlands en Hebreeuws met schild van David
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Brons
Locatie Jaartal
Locatie gebied
Stationshal

In de statige stationshal hangt sinds 2011 een bronzen reliëf ter nagedachtenis aan de ongeveer tachtig Zeeuwse Joden die op 24 maart 1942 vanaf dit station door de nazi's op transport gesteld werden. Velen van hen kwamen om in Duitse concentratiekampen in Oost-Europa. Het merendeel was afkomstig uit Middelburg. Slechts enkelen keerden na de oorlog weer terug. Het reliëf werd gemaakt door Appie Drielsma (1937-2014): een kunstenaar van Joodse afkomst.

De tekst op het reliëf is tweetalig. In het Nederlands staat er: “OP 24 MAART 1942 BEGON / DE LANGE REIS VAN DE  / ZEEUWSE JODEN NAAR DE / VERNIETIGINGSKAMPEN / 1940-1945.” In de jaartallen op de plaquette zijn zo’n dertig schilden van David (Davidsterren) gekrast. Daaronder staat in het Hebreeuws een tekst waarvan de vertaling luidt: “Zo zal zijn naam niet verloren gaan bij zijn verwanten en de inwoners van de stad. U bent daar vandaag getuige van.” De Hebreeuwse tekst is afkomstig uit het Bijbelboek Ruth 4:10.
Ook op de Joodse begraafplaats in Middelburg is een monument opgericht dat herinnert aan de Jodenvervolging. Omdat dit monument niet publiek is, zette de stichting Synagoge Middelburg zich in om het kunstwerk op het station te realiseren.

Het monument is gemaakt op initiatief van oud-wethouder Jan van der Weel, gemeente Middelburg; gerealiseerd door stichting Synagoge Middelburg. 

Appie Drielsma

Appie Drielsma (1937-2014) studeerde aan de Jan van Eyck Academie in zijn geboorteplaats Maastricht. Na zijn afstuderen was hij enige jaren actief als docent beeldende kunst. Drielsma maakte diverse Holocaustmonumenten waaronder de memorialdeuren in Meerssen en oorlogsmonumenten in Mauthausen, Gulpen, Den Haag en Jeruzalem.

Bron

www.4en5mei.nl, geraadpleegd op 14 augustus.
www.nbv.nl, geraadpleegd op 14 augustus.

 

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank