De reizigerStation Breukelen

Wachtende reizigers op het perron van Breukelen kunnen sinds 2012 plaatsnemen in een paviljoen waarvan het  plafond, de vloer en omliggende bestrating ontworpen is door kunstenares Sanja Medić (1974). Het kunstwerk De Reiziger van Sanja Medić werd gerealiseerd in het kader van het project Prettig Wachten: een initiatief van ProRail om op een aantal kleine en middelgrote stations het wachten te veraangenamen.
In het uit 2002 stammende stationsgebouw transformeerde Medić de strakke wachtruimte in een gearticuleerde en ornamentele reizigersomgeving. Het werk bestaat uit een gipsen plafondreliëf en een tegelvloer die zich vanuit de wachtruimte uitstrekt over een deel van het perron. Het patroon op plafond en vloer is symmetrisch en bevat twee spiegelassen. Bij de uitvoering van het ontwerp werd Medić bijgestaan door Harold Schouten (Wiseguys), Melle Hammer en Maja Cesnovar (Movares). 

Isotypes

De figuren in de reliëfs zijn ontleend aan de zogemaande isotypes: pictogrammen die in de jaren dertig werden ontwikkeld door Otto Neurath (1888-1945) en grafisch ontwerper Gerd Arntz (1900-1988). De pictogrammen werden gebruikt om statistische gegevens toegankelijk weer te geven. Neurath had de ambitie maatschappelijke onderwerpen op een eenvoudige en visuele manier uit te leggen aan een breed publiek. Medić maakte een ensemble van de isotypes die gerelateerd zijn aan ”het reizen”. De pictogrammen op de vloer verbeelden staande, zittende en lopende reizigers met hun bagage. Op het plafond zijn onder andere treinstellen te zien. Op de deur van de wachtruimte is transparant folie aangebracht met tekst en uitleg over het kunstwerk.

Sanja Medić 

Sanja Medić studeerde aan de kunstacademies van Utrecht, Den Haag en Amsterdam en aan het Frank Mohr instituut in Groningen. In haar werk gebruikt ze verschillende media. Ze werkt zowel twee- als driedimensionaal. Voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag maakte ze Free fall: een videoprojectie van dwarrelende moties.   

 

Bronnen

C. Kruit, Prettig wachten, Spoorbeeld, juni 2015.
www.sanjamedic.com, geraadpleegd op 19 april 2018.