Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

De kus

Bijzonderheden

Thema Reizen Kunstenaar
Jeroen Henneman
Onderwerp
Twee hoofden
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Roestvast staal op granieten sokkel
Locatie Afmetingen in cm
hoogte: 1700 cm.
Locatie gebied
Stationsomgeving

Apeldoorn heeft een speciale band met het vorstenhuis. Zo vond in 1901 het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik in Apeldoorn plaats. Bij die gelegenheid bood de bevolking van Apeldoorn het bruidspaar, een gedenknaald aan. Dit kunstwerk, een obelisk van Gerrit de Zeeuw met medaillons van Pieter Puype, staat nog altijd aan de Zwolseweg.
In 2002, het moment waarop prins Willem-Alexander met prinses Máxima trouwde, schonk de bevolking van Apeldoorn opnieuw een kunstwerk aan het bruidspaar. Het werd De kus van Jeroen Henneman. In 2007 werd het voor het station geplaatst. Henneman maakte een eerdere variant van het beeld in 1982 voor het hoofdkantoor van Koninklijke Bijenkorf Beheer in Amsterdam Zuid-Oost.

Het kunstwerk bestaat uit twee slingerende stalen banden die elk een gezicht vormen. De neuzen van de beide gezichten raken elkaar op de plek waar de beide banden aan elkaar bevestigd zijn. Afhankelijk van het standpunt zijn de gezichten te zien. In andere gevallen toont het werk zich als een abstract lijnenspel. In de sokkel van het plastiek is aan iedere zijde een stalen monogram aangebracht met de letters W en M. Op een zijde is daaronder de volgende tekst gegraveerd: “De kus / Geschenk van Apeldoorn aan / Hunne Koninklijke hoogheden / Prins Willem-Alexander / en / Prinses Máxima / ter gelegenheid van hun huwelijk / op 2 februari 2002.”

Behalve als symbool voor de bezegeling van een huwelijk, verwijst De kus ook naar het ritueel van ontmoeten en afscheid nemen. De thematiek van komen en gaan is inherent aan de en keert veelvuldig terug in kunstwerken rond stations. Andere voorbeelden vinden we onder andere in Almelo, Tiel, Zutphen en Rotterdam. Het kunstwerk fungeert verder als ontmoetingsplek. Het is een zestien meter hoog baken; een plek om af te spreken, uit te rusten en te wachten. Het beeld is van veraf te zien. De enorme sokkel van natuursteen wordt gebruikt als zitplaats.

Jeroen Henneman

Jeroen Henneman (1942) maakt grafiek, sculpturen, portretten, kasten, reliëfs en tekeningen. Hij volgde van 1959 tot 1961 een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam. Henneman maakte verschillende beelden in de openbare ruimte. Hij is mede bekend van het beeld uit 2006 dat hij maakte naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh: De Schreeuw. Henneman maakte ook een portret van prinses Beatrix in silhouet.

Bron

www.buitenbeeldinbeeld.nl, geraadpleegd op 7 maart 2018.
www.jeroenhenneman.com, geraadpleegd op 7 maart 2018.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank