Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Wederopbouw van stad en spoor

Nijmegen Hammes beeld

Bijzonderheden

Thema Herdenken Kunstenaar
Charles Hammes
Onderwerp
Personificatie van Wederopbouw
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Brons op travertin
Locatie Jaartal
Locatie gebied
Interieur

Architect Sybold Van Ravesteyn ontwierp aan de stadszijde van station Nijmegen twee voorpleinen: één voor busverkeer en één voor het overige verkeer. Op het scharnierpunt plaatste hij de toren die doet denken aan een Venetiaanse campanille. In de doorloop onder de toren hangt een bronzen reliëf. Het is gemaakt door Charles Hammes in opdracht van de gemeente Nijmegen.

Het reliëf is een personificatie van Wederopbouw. Een mansfiguur zit op zijn knieën tussen gebouwen en treinen. Hij richt zich op. Het beeld refereert aan de herbouw van stad en station en het herstel van de spoorverbinding. Aanleiding van de omvangrijke renovatie was een vergissingbombardement van de Amerikaanse luchtmacht dat Nijmegen op 22 februari 1944 had getroffen.

Op 1 juni 1954, bij de heropening van het door Sybold van Ravesteyn gerenoveerde (en vernieuwde) station, was het reliëf nog niet gereed. Daarom bood de gemeente een bozetto aan: een kleine voorstudie. Het eigenlijke reliëf werd op 12 januari 1955 onthuld. Het is geplaatst in een kalkstenen lijst die tot het plafond loopt. De achterwand bestaat uit travertin.

Tegenwoordig is de doorloop afgesloten om vandalisme en vervuiling tegen te gaan. Het reliëf is aan de oost- en zuidzijde vanachter een glaswand zichtbaar. Bij de stationsbouw zijn aan  boven de drie toegangen tot de ruimte gevelstenen in reliëf van Jo Uiterwaal geplaatst. Van deze kalkstenen reliëfs zijn er nog twee over.

Charles Hammes

De Nijmeegse beeldhouwer Charles Pieter (Charles) Hammes (1915-1991) kwam uit een artistiek gezin. Zijn vader was Christiaan Hammes: een landschapsschilder. Zijn moeder was de zangeres Rudolphina Wagner. Hammes studeerde aan de kunstacademies van Arnhem en Brussel. Na zijn studie ging hij werken in een steenhouwerij. Hij was als docent verbonden aan de Vrije Academie van Nijmegen. Naast zijn vrije werk maakte hij beeldhouwwerk als onderdeel van architectuur en beelden in de openbare ruimte. Hammes maakte onder andere het Airborne-monument in Heilig Landstichting (1954). Samen met Ed van Teeseling vervaardigde hij  het standbeeld van keizer Traianus (1956) in Nijmegen.

Bron

De Volkskrant, 2 juni 1954.
Trouw, 20 oktober 1956.
SteenhuisMeurs, Cultuurhistorische waardestelling station Nijmegen, 2012.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank