Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Wederopbouw

Bijzonderheden

Thema Herdenken Kunstenaar
Martin Stolk
Onderwerp
Twee mannen met een balk
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Gietsteen
Locatie Afmetingen in cm
200 x 250
Jaartal
Locatie gebied
Spoorviaduct

Op 6 en 7 oktober 1944 werd het station van Hengelo geraakt door (geallieerde) bommen. Het stationsgebied werd zwaar getroffen. Er vielen 112 slachtoffers en diverse fabrieken werden met de grond gelijk gemaakt.
Als gevolg van de oorlogsschade werd na de oorlog een groot deel van de binnenstad herbouwd. Architect Herman Schelling maakte het ontwerp voor een nieuw station. Ten westen van het nieuwe stationsplein werd in 1959 de door Sybold van Ravesteyn ontworpen Europatunnel geopend. De tunnel, inmiddels een rijksmonument, verving de vooroorlogse passage en kwam tegemoet aan het toenemende autoverkeer.

Boven de tunnel staat een beeld van Martin Stolk. Het stelt twee mansfiguren voor die een balk oprichten. Ze symboliseren de wederopbouw van Hengelo. Het beeld is te zien vanaf het perron en vanaf de weg die onder het spoor doorloopt.
De gemeente Hengelo gaf opdracht tot het maken van dit beeld,

Martin Stolk

Martin Stolk (1928-2014) studeerde aan de Arnhemse kunstacademie. Hij woonde en werkte in Hengelo. Als beeldhouwer paste hij diverse technieken toe. Hij hakte zijn beelden uit natuursteen, maakte ze van gietsteen of boetseerde ze en liet ze in brons uitvoeren. Zijn werk maakt onderdeel uit van van Museum Hengelo. Martin Stolk maakte een aantal beelden voor de openbare ruimte in Hengelo.

Bron

www.vanderkrogt.net, geraadpleegd op 3 april 2018.
Telegraaf, 31 augustus 1961.
De Waarheid, 31 augustus 1961.
www.stationsinfo.nl, geraadpleegd op 3 april 2018.
Crimson, Cultuurhistorische waardestelling station Hengelo, 2017.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank