Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Scherven brengen geluk

Bijzonderheden

Thema Herdenken Kunstenaar
Hans van Bentem
Onderwerp
Fantasiefiguren
Kunstvorm
Mozaïekkunst
Materiaal/techniek
Veertien schervenmozaïeken op betonplaten
Locatie Afmetingen in cm
150 x 150
Jaartal
Locatie gebied
Spoorviaduct

Op de pijlers van het viaduct onder station Groningen Noord hangen veertien panelen met schervenmozaïeken. De mozaïeken zijn gemaakt met scherven van spiegels, tegels en andere keramische en glazen objecten. De afgebeelde fantasiefiguren, lijken afkomstig uit een onbevangen meisjeswereld. 

Scherven brengen geluk

Op 1 mei 1997 werd het levenloze lichaam aangetroffen van de 18-jarige Anne de Ruyter de Wildt. De Groningse eerstejaars studente sociologie lag aan de voet van het talud bij station Groningen Noord. Ze was die nacht teruggekomen van de viering van Koninginnedag in Amsterdam, maar kwam nooit thuis aan. Anne verzamelde mozaïeksteentjes waarmee ze van plan was ooit iets moois te maken. Kunstenaar Hans van Bentem liet zich inspireren door de denk- en leefwereld van Anne.  Hij verwerkte de materialen die Anne had verzameld in de mozaïeken en voegde daar keramische objecten aan toe die volgens Van Bentem “de naïeve positieve kijken van een meisje dat de wereld wilde veranderen” verbeelden. Hij ontving ook scherven van buurtbewoners. Iedereen die op deze manier een bijdrage leverde, ontving van de kunstenaar een tegeltje met de tekst Scherven brengen geluk: tevens titel van het werk. Het werk werd in 2000 opgeleverd. Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen en NS.

Hans van Bentem

Petrus Josephus Cornelis (Hans) van Bentem (1965) volgde de opleiding Monumentale vormgeving aan de Kunstacademie in Den Haag. Aanvankelijk maakte hij schilderijen en voelde hij zich aangetrokken tot de punkbeweging. Later maakte hij beelden en installaties in de openbare ruimte. Hij werkt met keramiek, porselein, hout en brons. Hij is bekend van zijn glazen kroonluchters in moderne vorm die onder andere te zien zijn in het museum Escher in Het Paleis in Den Haag. Van Bentem vervaardigde grote keramische werken in de publieke ruimte, onder andere in Zoetermeer, Amsterdam en Den Haag. Hij werkt tegenwoordig in het kunstenaarscollectief Mothership dat ook werk maakte voor station Rotterdam Noord. Een recent werk is zijn bijdrage aan Amsterdam Oersoep in de Amsterdamse Beurspassage tussen het Damrak en de Nieuwendijk. Hij ontwierp en vervaardigde de Tiffany lamparmaturen aan de wanden van de passage. 

 

Bron

www.hansvanbentem.nl, op 6 maart 2018.
www.enterthemothership.com, op 6 maart 2018.
www.staatingroningen.nl, op 5 februari 2019.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank