Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Locomotief "De Arend", een tender en een rijtuig

Bijzonderheden

Thema Verbinden Kunstenaar
Kees Wuisman
Onderwerp
Locomotief 'De Arend', een tender en drie rijtuigen
Kunstvorm
Mozaïekkunst
Materiaal/techniek
Glasmozaïek in vijf panelen, drie zichtbaar
Locatie Afmetingen in cm
Elk 70 x 70
Jaartal
Locatie gebied
Stationshal

In de voormalige loketbalie van station Emmen is een glasmozaïek aangebracht. Oorspronkelijk bestond het uit vijf panelen. Momenteel zijn daarvan nog drie zichtbaar. Het glasmozaïek werd in 1965 gemaakt door Kees Wuisman. Het nostalgisch tafereel contrasteert enigszins met de moderne, zakelijke architectuur van Douma: de architect van het station. Toch werd het gemaakt in opdracht van NS, als onderdeel van de stationsbouw. De vijf panelen stellen de locomotief De Arend voor, een tender en drie rijtuigen. Alleen de drie rijtuigen zijn nog zichtbaar. De panelen met de locomotief en de tender zijn achter een wand verborgen. Hoewel de panelen ver uit elkaar zijn aangebracht, vormen ze toch een geheel. De passagiers in de trein dragen Biedermeier kledij. Het treinpersoneel is goed zichtbaar.

De Arend

De Arend was een van de twee locomotieven die in 1839 de eerste publieke treinrit maakte tussen Amsterdam en Haarlem. De locomotief deed dienst tot 1856. In 1938 zijn er replica’s gebouwd van de Arend, een tender en drie rijtuigen. Dit gebeurde ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de spoorwegen in Nederland. Ze zijn rijdend te zien aan het begin van de film 100 jaar spoorwegen in Nederland. Het decor van de film is een replica van station d'Eenhonderd Roe. Dit station was net buiten Amsterdam gelegen en samen met het toenmalige station Haarlem het eerste station van Nederland. Speciaal voor deze gelegenheid werd in de Haarlemmermeer, waar de filmopnames plaatsvonden, enkele honderden meters breedspoor aangelegd waarover de trein reed. Mogelijk heeft Wuisman zich laten inspireren door deze filmbeelden.

Kees Wuisman

Cornelis Theodorus (Kees) Wuisman (1930) genoot zijn opleiding achtereenvolgens aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij werkte als monumentaal kunstenaar. Hij was glasschilder, tekenaar, mozaïek- en textielkunstenaar en beeldhouwer. Wuisman maakte ook een mozaïek in de loketbalie van station Etten-Leur (1965). Dit werk is bij een verbouwing verloren gegaan.

Bron

Koppeling, 29 december 1965, p 5.
www.youtube.com

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank