Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Dansend paard

Station Alkmaar. Kunstenaar: Bade. Kunstwerk: Dansend Paard

Bijzonderheden

Thema Verbinden Kunstenaar
David Bade
Onderwerp
Paard balancerend op spoorstaaf
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Assemblage
Locatie Afmetingen in cm
hoogte 300
Jaartal
Locatie gebied
Stationsomgeving

Op station Alkmaar staat aan de Berghofzijde staat een groot felrood sculptuur. Het maakt deel uit van een kunstroute in de regio Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft de Rijp, waar in totaal tien beelden van paarden staan: de Paardenparade. De beelden verbinden de plekken in de regio met elkaar, het heden met het verleden en mens met dier. De locaties waar de paarden staan, zijn van cultuurhistorisch belang. Ze zijn gekozen omdat ze een relatie hebben met vervoer en energie, twee waarden die het paard in zich verenigt.

Op deze plek staat sinds 1864 het treinstation. Tussen 1895 en 1923 stopte hier ook de paardentram. Daarom is in 2016 hier het eerste beeld van de Paardenparade geplaatst. Het beeld is gemaakt door David Bade. Als enige kunstenaar gaf hij het beeld van het Dansend paard een unieke vorm. Het balanceert op een sokkel van een zeven meter lange spoorstaaf die als een evenwichtsbalk boven het grasveld verheven is. Het paard lijkt een kluwen van menselijke en dierlijke ledematen. Het beeld is signaalrood gelakt, alleen de hoefzolen zijn knalgeel. Het is een assemblage van objets trouvés.
De overige paarden op de route hebben onderling overeenkomstige vorm die meer natuurgetrouw is. Zij zijn beschilderd en bewerkt door onder andere Sarai de Haan, Hellen van Meene, Mathieu Schellekens en Rob Scholte.
De gemeente Alkmaar gaf opdracht tot dit kunstwerk.

David Bade

David Bade (1970) studeerde handvaardigheid en tekenen aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Holland en aan Ateliers ’63 in Haarlem. In 1993 won hij de Prix de Rome. Hij is schilder en beeldhouwer, installatiekunstenaar en tekenaar. Daarnaast zet hij zich in voor community art: projecten waarbij hij jongeren en buurtbewoners betrekt om maatschappelijke betrokkenheid te verogen. Diverse beelden van hem zijn te zien in de publieke ruimte. Zijn beeld Ins Blaue uit 2012 is een twaalf meter hoge sculptuur dat op diverse evenementen en festivals te zien was. Tegenwoordig staat het bij Kasteel het Nijenhuis in Heino. Een ander werk van hem is Burger queen dat sinds 2013 op Art Zuid staat. 

Bron

www.alkmaarcentraal.nl, geraadpleegd  op 4 december 2018.
www.paardenparade.nl, geraadpleegd  op 4 december 2018.
www.hollandsemeesters.info, geraadpleegd  op 4 december 2018.
www.badeblog.wordpress.com, geraadpleegd  op 4 december 2018.
www.buitenbeeldinbeeld.nl, geraadpleegd  op 4 december 2018.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank