Opgebroken logo

Watfordconferentie en Brunelaward

Watford 2014 Arnhem
Watford 2014 Keynote
Watford 2014 Brunel_1_hvanherk
Watford 2014 Brunel_2
Watford 2014 Brunel_3

Bureau Spoor­bouwmeester is lid van de in 1963 opgerichte Watford Group: een internationale associatie van architecten en designers die in dienst zijn bij spoorweg- en spoorgerelateerde bedrijven. De Watford Group werd ooit opgericht door British Rail met als doel informatie uit te wisselen. In eerste instantie beperkte zich dit tot de architecten van British Rail. Vanaf het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw worden ook vertegenwoordigers uit Europa uitgenodigd. Inmiddels is dit verder verbreed en zijn in Amerika, Europa en Azië zo’n twintig landen lid van de Watford Group. Op een jaarlijkse conferentie, die telkens in een ander land wordt gehouden, informeren zij elkaar over de ontwikkelingen op hun vakgebied.

Conferentie in Amsterdam

Afgelopen week werd in Amsterdam de Watfordconferentie 2014 gehouden. Dit jaar waren NS en ProRail gastgever en organiseerden zij samen met Arcadis, Movares en Bureau Spoor­bouwmeester dit jaarlijkse event bij gelegenheid van 175jaarSpoor en 125 jaar Amsterdam Centraal.

Transformatie

De thema van de Watfordconferentie was dit jaar ‘Transformation’. Verhalen over de veranderende betekenis van het station, over een station of netwerk als katalysator van ruimtelijke ontwikkelingen of modernisering van station, trein of huisstijl in allerlei landen passeerden in de diverse lezingen de revue. Een breed palet aan verhalen werd met elkaar gedeeld. Van grootse stedelijke ontwikkelingen rond prestigieuze reispaleizen tot bescheiden voorstellen voor herstel van de infrastructuur ten gevolge van de Tsunami in Japan. Van zorgvuldig ingepaste projecten in Denemarken en Hongarije tot imposante containerterminals in ‘the middle of nowhere’ in Amerika.

Naast een bezoek aan het jarige Amsterdam Centraal met de nieuwe metrohal, het busstation en de bouwwerkzaamheden van de IJzijde werden ook de grote stations NSP stations Utrecht, Rotterdam, Arnhem en Amsterdam-Zuid bezocht. Een deel van de deelnemers bezocht de werkplaats in Haarlem, anderen zagen station Breda of gingen op excursie naar Zaandam en Sloterdijk.

Nederland in de prijzen

De Watford Group organiseert niet alleen een conferentie; sinds 1985 reikt zij samen met de UIC, de International Union of Railways, een aantal prijzen uit voor spoorweg-gerelateerde ontwerpen over de hele wereld: de Brunel Awards, vernoemd naar de Britse architect, uitvinder en spoorwegingenieur Isambard Kingdom Brunel (1806-1859). Met de prijs wil de Watford Group de kwaliteit van de genomineerde ontwerpen promoten en bekend maken onder een breed publiek.

Dit jaar kregen de stations Rotterdam Centraal en Helmond een Award in de categorie Stations. Bijzondere waardering was er voor de Nederlandse Visie op Stations­outillage.

Een Overall Jury Award werd uitgereikt aan NS en ProRail en diverse overheden in Nederland voor “the consistently high level of design quality in all aspects, ranging from large to small stations, station innovation and the way stations suit their environment. Nothing is standard. Even the smallest details have been carefully considered,” according to the jury. “This ‘Dutch Style’ is unique in the world in terms of its consistency.”

Hier vind je het volledige juryrapport.

Hier kun je kijken naar een kort beeldverslag.