Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

De Mobiele Stad

Geplaatst op

Op 15 november presenteerden voormalig Rijksadviseur Infrastructuur Ton Venhoeven en publicist Tijs van den Boomen, mede namens het College van Rijksadviseurs, Frits van Dongen, Rients Dijkstra, Erik Luiten het boek De Mobiele Stad - een uitgave van Nai010 - in ARCAM, Amsterdam. Het was een interactieve namiddag waarop Jaap Modder in gesprek ging met de schrijvers en met de politici, ambtenaren, stedenbouwers en verkeersplanners die verantwoordelijk zijn voor multimodale knooppuntontwikkeling. Diverse sprekers leverden een inhoudelijke bijdrage over bereikbaarheid en multimodaliteit, knooppuntontwikkeling en inspirerende buitenlandse voorbeelden. Daarna werd het boek overhandigd aan  de diverse betrokkenen. De mobiele stad onderzoekt hoe we reizen, waar we van het ene op het andere vervoermiddel overstappen en hoe Nederland kan inspelen op de toenemende mobiliteit.

Het boek verschijnt in samenhang met het advies Over stad en spoor dat op 3 juli 2012 werd gepresenteerd aan de Minister van Infrastructuur en Milieu. In dit advies doet Ton Venhoeven namens het CRA aanbevelingen over hoe we infrastructuur en ruimtelijke inrichting beter op elkaar kunnen afstemmen en hoe we onze mobiliteitsnetwerken beter kunnen vervlechten. Aan de hand van theorieën over netwerken en knooppunten herdefinieert De mobiele stad het begrip bereikbaarheid, want ruimtelijke inrichting en infrastructuur zijn niet los van elkaar te zien. Door stad, land en mobiliteit te laten versmelten, kan Nederland zich ontwikkelen tot een samenhangende landschapsmetropool, waar de auto op een slimme manier verknoopt is met het openbaar vervoer en het langzaam verkeer.

Over de wisselwerking van stad en spoor wordt ook geschreven in het Spoorbeeld. Een reden waarom Bureau Spoor­bouwmeester met interesse kennis heeft genomen van dit boek. Multimodale knooppunten en spoorzoneontwikkelingen zijn onderwerpen die in de visie van het Spoorbeeld zijn opgenomen. Bureau Spoor­bouwmeester onderschrijft het belang van goede ontwikkelingen op dit vlak en de integratie van vervoersstromen.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank