Opgebroken logo

5 nieuwe waardestellingen online

De nieuwe waardestellingen voor stations Lunteren, Den Dolder, Soestdijk, Almelo en Hengelo staan nu online op spoorbeeld.nl. 

Nadat voor alle Collectiestations in 2016 waardestellingen zijn gemaakt, is daarna gestart met het opstellen van waardestellingen voor de resterende monumentale stations. Het plan is om van alle monumentale stations een waardestelling te hebben. 

Waardestellingen documenteren in tekst, tekeningen en beeld de geschiedenis van waardevolle Nederlandse stations. Het onderzoek richt zich niet alleen op de fysieke verschijning van de stations (de stenen), maar vooral ook op de gebruiksgeschiedenis. Het beschrijft dit op alle schaalniveaus van het station: van netwerk en stad, het emplacement, de architectuur tot aan de detaillering. De onderzoeken eindigen telkens in een waarderingskaart van het stationsgebouw en sluiten af met algemene aanbevelingen aan eigenaren, beheerders, ontwerpers, gemeenten en plantoetsers.  

De waardestellingen zijn te downloaden op spoorbeeld.nl. Als je wilt weten welke waardestellingen beschikbaar zijn, kun je dat het beste doen met de waardestellingcheck

De 5 nieuwe waardestellingen: 

https://www.spoorbeeld.nl/stations/station-lunteren 

https://www.spoorbeeld.nl/stations/station-den-dolder 

https://www.spoorbeeld.nl/stations/station-soestdijk 

https://www.spoorbeeld.nl/stations/station-hengelo 

https://www.spoorbeeld.nl/stations/station-almelo