Overslaan en naar de inhoud gaan
Visie

Definitie en opgave stationsomgeving

De stationsomgeving

Met de stationsomgeving wordt de directe omgeving van het station bedoeld. Kortom, de plek waar het station de stad, wijk, dorp of landschap ontmoet, en andersom. De relatie tussen station en omgeving is zowel technisch als ruimtelijk van aard.

Opgave

De opgave in de stationsomgeving is te zorgen voor een goede verbinding en wisselwerking tussen station en context. Beleving en techniek gaan hier samen met ruimtelijke inrichting en kwaliteit. Een belangrijke opgave ligt ook in een goed georganiseerde overstap tussen de verschillende vervoerstypen: trein, bus, tram, metro, taxi, auto en fiets. De organisatie van deze ketenvoorzieningen is bepalend voor een goed functionerende stationsomgeving.

Algemene visie stationsomgeving

Relatie station en omgeving

Voor elk station is de inbedding in de stationsomgeving uniek. De directe omgeving van het station heeft een lokale identiteit en maakt deel uit van het stelsel van openbare ruimten in een stad, een dorp of wijk. Hierin zijn doorstroming en verblijf goed georganiseerd. De relatie tussen het station en de omgeving krijgt gestalte in het . Hier wordt gezocht naar een optimaal evenwicht tussen de verkeersknoop, een aantrekkelijke omgeving, de economische dynamiek en de ontwikkelingskansen rond het station. In het staat de oriëntatie op het station en op de omgeving centraal. Ook vinden de voorzieningen voor hier een plek: van fietsenstallingen en de aansluiting op bus of tram tot een taxistandplaats en voorzieningen voor kort parkeren en halen en brengen.

Mix van functies en activiteiten

De directe omgeving van een station is vaak een combinatie van diverse functies en activiteiten. Als onderdeel van de publieke ruimte biedt het zowel plaats aan diverse (stedelijke) programma’s als aan een vertrouwenwekkende ordening van aankomstvelden en middelen die horen bij de voorbereiding van en informatie over de reis.

Toekomstvisie

Om vat te krijgen op dit complexe geheel en om de kansen van station en stationsomgeving zo optimaal mogelijk te benutten, wordt ernaar gestreefd om – afgestemd met lokale stakeholders – aan ieder project in de stationsomgeving een integrale en toekomstgerichte visie ten grondslag te laten liggen.

Gewenste ervaring stationsomgeving

Reizigersperspectief

Het wordt door de reiziger als voetganger ervaren. Komend vanuit de trein betreedt de reiziger een nieuwe plek. Hij heeft de behoefte zich te oriënteren en maakt even een pas op de plaats. Zelfs een geroutineerde reiziger kijkt even rond. In de stationsomgeving ontmoeten de reis en de bestemming of het vertrekpunt elkaar. Rond het station kunnen reizigers zich doelgericht en op een eenvoudige, snelle, veilige en plezierige manier bewegen. De directe stationsomgeving is leesbaar en van een menselijke maat. Het is een aantrekkelijke en levendige openbare ruimte. Tevens is het een plek waar de reiziger geïnspireerd kan raken. Het is een goed bereikbare ontmoetingsplek en biedt bij de grotere stations een podium voor (stedelijke) activiteiten. In stedelijke gebieden is de stationsomgeving een groot deel van het etmaal levendig, mede dankzij een goede mix van lokale functies en spoorgerelateerde voorzieningen.

Omgevingsperspectief

Voor de omwonenden is de stationsomgeving een herkenbaar deel van de eigen leefomgeving. De omgeving heeft een eigen karakter maar sluit in gebruik en vormgeving ook goed aan op lokale routes en de gelaagdheid van stad, dorp, wijk of landelijke omgeving. De samengestelde eigenschappen – historie, architectuur, stedenbouw, gebruik – maken iedere stationsomgeving uniek en . Ook het stationsgebouw draagt bij aan de identiteit van de plek. De ervaring van de stationsomgeving wordt ingekleurd door de individuele beleving van de diverse gebruikers en passanten. Los van sociale verbanden geeft de stationsomgeving een gevoel van vrijheid. Het wordt ervaren als een waardevolle plek. Het heeft een rol in het openbare leven en biedt, al naar gelang de aard van de omgeving, ruimte aan (stedelijke) activiteiten en een goede mix van lokale functies die complementair zijn aan de spoorgerelateerde functies en voorzieningen.

Kernwaarden stationsomgeving

Alle opgaven in de stationsomgeving gaan uit van de , , en .

Toegankelijk

Passend bij het publieke karakter is de stationsomgeving net als het station uitnodigend en laagdrempelig van aard. Om de reis zo goed mogelijk te laten verlopen, is deze overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen, alsook alle middelen en voorzieningen om te kunnen reizen.

Menselijk

De stationsomgeving is er voor iedereen. Als onderdeel van de publieke ruimte kunnen alle reizigers en andere gebruikers zich er makkelijk en zelfstandig bewegen. Een menselijke maat zorgt voor een prettig en veilig gevoel. Ook het gebruik van middelen en voorzieningen is eenvoudig. De stationsomgeving anticipeert op de wensen en behoeften van de verschillende reizigers en gebruikers. Hierdoor voelt iedereen zich thuis en welkom.

Vertrouwd

De stationsomgeving geeft de reizigers vertrouwen, ook in een voor hun (nog) vreemde omgeving. Het biedt herkenning en alles wat mensen nodig hebben om per trein te kunnen reizen. zijn het en de velden voor .

zijn: principes voor en wayfinding naar bestemmingen in de omgeving, principes voetganger centraal, ruimte voor verblijf, stedenbouwkundige verbindingen, herkenbaarheid station, principes voor informatievoorziening reis en transfer.

Karakteristiek

De stationsomgeving geeft ruimte aan eigenheid en verrassing en laat zich inspireren door de plek. De stationsomgeving heeft een duidelijke betekenis in het stelsel van openbare ruimten en versterkt de lokale identiteit. zijn architectuur, stedelijk interieur, stad en landschap en de elementen daarbinnen. Ze geven de stationsomgeving een herkenbare, eigen identiteit. De bestaande stationsarchitectuur, de historische waarde van het en de ruimtelijke context vormen het vertrekpunt voor de ontwerpopgaven in de stationsomgeving. zijn ook de maatwerkopgaven voor interieurdelen, meubilair en de toepassing van kunst. Het lokale karakter keert ook terug in de branchering, de organisatie van evenementen, en de toepassing van reclame en decoratie.

zijn: de stedenbouwkundige opzet, aantakking op verkeersroutes, het programma, de inrichting van de openbare ruimte.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank