Overslaan en naar de inhoud gaan
In ontwikkeling

Paris Proof stations - bouwen met een CO2-budget

Station Ede Wageningen. Fotograaf: Ronald Tilleman
In lijn met de klimaatdoelen heeft de spoorsector al flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, met name door het terugdringen van het energieverbruik. De aandacht verschuift nu naar een volgende uitdaging: het verminderen van de materiaalgebonden CO₂-uitstoot. Bureau Spoorbouwmeester voerde, in samenwerking met ProRail, NS en Group A, een ontwerpend onderzoek uit om deze CO₂-uitstoot meetbaar te maken én te reduceren. Het onderzoek bestaat uit twee delen: Opgave 1 en Opgave 2. De resultaten van Opgave 1 waren al beschikbaar, en die van Opgave 2 zijn er nu ook.

Opgave 1 richtte zich op een aantal recent gerealiseerde stationsontwerpen en bouwstenen van middelgrote stations: Ede-Wageningen, Alkmaar Noord, Harderwijk en Uitgeest. Van deze stations zijn nulmetingen gedaan en is onderzocht hoe, stapsgewijs en met gerichte ingrepen, de CO₂-uitstoot verminderd kan worden. Dit leverde heldere inzichten op in de meest CO₂-intensieve bouwstenen en de meest impactvolle reductiemaatregelen. Tegelijkertijd werd duidelijk: de grootste reductiekansen liggen aan het begin van het project — bij de opgave en de configuratie.

Opgave 2 bouwt voort op de inzichten en kennis uit Opgave 1 en onderzocht verschillende varianten in de vroege ontwerpfase (MIRT-verkenning) van drie grotere OV-knooppunten: ’s-Hertogenbosch, Dordrecht en Den Haag Laan van NOI.
Het doel: met de data uit Opgave 1 inzicht krijgen in de CO₂-impact van keuzes in de vroege ontwerpfase, om zo gerichter te kunnen sturen op reductie in ontwerptrajecten.
Een belangrijke conclusie: sturen op aanzienlijke CO₂-reductie is mogelijk, juist aan het begin van een ontwerpproces. Tegelijkertijd is duidelijk dat de reductie- en klimaatambities groot zijn, terwijl we nog steeds comfortabele en prettige stations voor reizigers moeten realiseren.

Stations is daarmee een uitnodiging aan spoorpartijen, overheden, vervoerders, eigenaren, beheerders en vastgoedpartijen om CO₂-reductie als opgave en ontwerpstrategie mee te nemen, en deze binnen een integraal afwegingskader te verankeren.

Duurzame oplossingen zijn haalbaar, mits deze vanaf het begin worden meegenomen in het proces. Het draait om een combinatie van praktische stappen – zoals het slim opzetten van de configuratie, het hergebruik van bestaande stationsgebouwen of casco’s, en het toepassen van circulaire en biobased alternatieven – én om innovatieve ontwerpkeuzes. realisme wordt de nieuwe norm.


 

Download samenvattingen en eindrapportages

Onderaan deze pagina vind je de samenvattingen én eindrapportages van Opgave 1 en Opgave 2.

Downloads

Algemeen

Document generated thumbnail

Paris Proof Stations Opgave 1 Stations en perrons

Ontwerpend onderzoek naar materiaalgebonden CO2-emissies in de ontwerpfase.

Algemeen

Document generated thumbnail

Paris Proof Stations Opgave 2 OV-knooppunten

Ontwerpend onderzoek naar materiaalgebonden CO2-emissies in de ontwerpfase Opgave 2 OV-knooppunten

Algemeen

Document generated thumbnail

Group A Paris Proof Stations

Opgave 1 Eindrapportage

Algemeen

Document generated thumbnail

Group A Paris Proof Stations

Opgave 2 Eindrapportage
Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank