BalansStation Deventer

Station Deventer ligt aan een verhoogde spoorbaan. Reizigers gaan het gebouw op straatniveau binnen en bereiken via trappen de bovenliggende perrons. Kunstenaars Matthijs van Dam en Peter Jansen maakten vanuit dit gegeven het kunstwerk Balans. Het bestaat uit twee vijftien meter lange objecten. Het eerste object – een licht gebogen, ronde stalen buis – begint beneden aan de trappartij en eindigt hoog in de stationskap. Aan de top van de buis is een stuk lichtgekleurd graniet bevestigd: kegelvormig en gladgepolijst. Het tweede (gelijkvormige) object is vanaf dat punt gespiegeld opgehangen in de kap. Dit deel bevat een zwart-marmeren kegel. De beide hardstenen kegels raken elkaar net niet. De vorm van het werk volgt de routing van de reizigersstroom. De lange boog van het kunstwerk leidt als het ware passagiers vanuit de reizigerstunnel naar de perrons en van de perrons naar de stationshal.

Matthijs van Dam (1943-1998) was beeldhouwer en schilder. Peter Jansen (1938) studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten van Den Haag. Hij werkte als docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij was enige tijd directeur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en lid van de Raad van de Kunst.
Jansen en Van Dam werkten tot 1998 vaker samen aan kunstwerken in opdracht: grote ruimtelijke werken in de openbare ruimte. Ze maakten vaak stalen, gedraaide en gebogen abstracties in regenboogkleuren. In 1986 maakten ze een kleurrijke, twintig meter hoge mast in een naburig park in Deventer. Ook in Den Haag en Rotterdam staan grote stalen constructies van het duo.

Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van NS.

Bronnen

www.peter-jansen.com, geraadpleegd op 14 mei 2018.
www.bkor.nl, geraadpleegd op 14 mei 2018.