Akka van KebnekaiseStation Twello

In 2010-2011 werd het stationsplein van Twello opnieuw ingericht en van een kunstwerk voorzien. Herman Lamers maakte een groot aluminium beeld van een kraaiachtige vogel met een jongetje op zijn rug. Het geheel staat op een spoortrolley en verwijst naar het rangeerterrein dat ooit op deze plek lag. Het beeld symboliseert avontuur, reislust en liefde voor de natuur. Het nodigt uit om de natuur van de IJsselvallei in te trekken. Het beeld is gemaakt van aluminium. Het heeft een ruw oppervlak. De donkergrijze trolly, die strakker van vorm is, is uitgevoerd in ijzer en heeft wel een glad oppervlak. Het beeld is gepatineerd: het reliëf is geaccentueerd door lichte en donker tinten grijs.

Lamers gaf het beeld de titel Akka van Kebnekaise: een figuur uit het boek Nils Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlöf uit 1906. Dit sprookjesachtige verhaal draait om Nils Holgersson. Nils woont op een boerderij in Zweden en heeft een tamme gans. Als Nils betoverd wordt, verandert hij in een dwerg. Wanneer een groep wilde ganzen over de boerderij heen vliegt, wil de tamme gans meevliegen. Nils klampt zich vast aan de hals van de gans en samen stijgen ze op. Op de rug van de gans maken ze een reis over Zweden en leert Nils de natuur waarderen. Akka van Kebnekaise is de naam van de leidster van de groep wilde ganzen. Akka en Kebnekaise zijn bovendien twee van de hoogste bergtoppen in Noord-Zweden.
Lamers nam de artistieke vrijheid om het jongetje niet op de rug van een gans, maar van een kraai te zetten. Een vogel die aanzienlijk minder ver er op uittrekt. Op het beeld is een plaquette aangebracht waarop te lezen is: “Akka van Kebnekaise / Herman Lamers / Aluminium op ijzeren frame / April 2011”.

Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de gemeente Voorst.

Herman Lamers

Herman Lamers (1954) werd opgeleid aan de Groningse Academie Minerva. Zijn werk is figuratief. Vaak spelen dieren de hoofdrol. Werk van Lamers wordt regelmatig tentoongesteld en bevindt zich op veel plekken in de publieke ruimte, onder andere in Aalsmeer, Zoetermeer, Vlaardingen, Leeuwarden, Lisse en Krimpen aan den IJssel. Lamers maakte voor station Rijswijk het kunstwerk Ho! Naast zijn werk als kunstenaar is hij als docent verbonden aan de kunstacademies van Breda en Den Bosch.

Bronnen

T. Karreman, Kunst bij het spoor. Openbare rijkdom, Spoorbeeld, september 2012.
www.vanderkrogt.net, geraadpleegd op 19 april 2018.
www.hermanlamers.nl, geraadpleegd op 19 april 2018.