150 jaar spoorStation Boxtel

In 2015 vierde Boxtel dat het 150 jaar eerder aangesloten werd op het spoorwegnet. Ter ere van dit moment werd op het stationsplein een sculptuur geplaatst van kunstenaar Ron van de Ven. Opdrachtgever was Kunststichting Boxtel. Mede-initiatiefnemers waren Heemkunde Boxtel en de werkgroep 150 jaar Spoor. De roestvaststalen sculptuur is gelakt in een rood-oranje tint. Op de schuin aflopende betonnen sokkel staat op beide lange zijden de tekst “150 jaar spoor Boxtel”. Het beeld is gesigneerd met “Ron van de Ven /2015”. De letters zijn in het staal uitgespaard.

Het abstracte beeld is opgebouwd uit onderdelen die verwijzen naar het spoor. Zo lijkt de robuuste basis op een wagon. De wielen en het onderstel hebben verticaal opengewerkte vlakken. Ook bevat het beeld vier kruislings geplaatste stootbuffers die verwijzen naar de kruising van het spoor bij Boxtel. De kunstenaar wilde met het kunstwerk “de vibratie uitbeelden van de trein die over het spoor rijdt.” Van de Ven wilde een beeld dat robuust oogde maar ook romantisch: “alsof je in de negentiende eeuw van de ene wagon overstapte in de andere.”

Ron van de Ven

Ron van de Ven (1956) genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende kunsten St. Joost in Breda. Hij studeerde hier aan de afdeling schilderen en monumentale vormgeving. Hij is docent 3d design aan Mbo-school Sint Lucas te Boxtel. Daarnaast is hij actief als beeldend kunstenaar. Van de Ven maakt grafiek, tekeningen, sculpturen, meubels en kunst in de openbare ruimte. Zijn werk is onder meer te vinden in Genemuiden: Met elkaar verweven, een sculptuur uit 2015. Dit werk verbeeldt de geschiedenis van de lokale tapijtindustrie.

Bronnen

www.ronvandeven.nl    
Brabants Dagblad, 31 maart 2015.