Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Zhi zhen wijzer

Bijzonderheden

Thema Plek Kunstenaar
Tjoe Fang King
Onderwerp
Kinetisch beeld
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Gepoedercoat staal
Locatie Jaartal
Locatie gebied
Stationsomgeving

Dit kinetische beeld heet Zhi zhen wijzer. Het bestaat uit een enorme gele staander met een gevouwen punt die aan een kant recht, en aan de andere kant gegolfd is uitgevoerd. Bovenop is een kleinere, gespiegelde versie van de staander bevestigd die draait in de wind. Dit maakt Zhi zhen wijzer tot een windwijzer. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Tjoe Fang King (1955) in het kader van het Utrechtse Baan project van architect Carel Weeber (gemeente Leidschendam-Voorburg). Het is vervaardigd uit gepoedercoate staalplaten. Deze zijn nog duidelijk te onderscheiden. Ook de vele bouten waarmee de beplating bevestigd is, zijn goed te zien. Zo toont de huid van het beeld de constructie. 

Buitenplaats Hofwijck

Het beeld staat op het stationsplein vlak voor de Hofwijck: de buitenplaats van dichter, diplomaat en architect Constantijn Huygens (1597-1687). Hij woonde hier met zijn zoon: de wis-, natuur- en sterrenkundige Christiaan Huygens (1629-1695). Sinds 1914 is het huis ingericht als museum met een collectie gewijd aan het leven en werk van Constantijn en Christiaan Huygens.

Tjoe Fang King maakte zijn beeld speciaal voor deze locatie. Inspiratie vond hij bij de instrumenten van Christiaan Huygens die in Museum Hofwijck staan. Voor King was dit de aanleiding om de bouten in het kunstwerk zichtbaar te houden. Met het werk wil King “de locatie heruitvinden en nieuwe waarden toekennen aan een bestaande omgeving”. 
Ook Geert Mul nam Christiaan Huygens, uitvinder van de telescoop en microscoop als vertrekpunt voor een kunstwerk in de stationsomgeving van Voorburg: Exponential view op de wanden van het Marianneviaduct. 

Eeuwenlang streefden kunstenaars ernaar om beweging weer te geven. Begin twintigste eeuw ontstonden de eerste werken die ook echt zelf bewogen. Kinetische kunstwerken kunnen door toeschouwers, door wind-, water of zonne-energie of door mechanische aandrijving in beweging worden gezet. Ook op het stationsplein van Ommen staat een kinetisch kunstwerk.

Tjoe Fang King

De Nederlandse kunstenaar Tjoe Fang King (1955) studeerde aan de Rietveld Academie. Hij werkt als kunstenaar/vormgever en specialiseerde zich in binnenhuisarchitectuur. Daarnaast is hij als docent en coördinator verbonden aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Tjoe Fang King maakte veel kinetische kunstwerken in de publieke ruimte waaronder een watersculptuur in park Overbos in Hoofddorp (1993), een watersculptuur bij het gemeentehuis in Heerhugowaard (1994) en De Passer in Amsterdam Zuid (1984).

Bron

www.buitenbeeldinbeeld.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.
www.laborcoking.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.
Gesprek met de kunstenaar op 31 mei 2018.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank