You've got your sun and I've got mineStation Amsterdam Bijlmer ArenA

Station Bijlmer-ArenA beschikt langs de buitenste perrons (spoor 1 en 8) over enorme raampartijen. Nicky Zwaan maakte hier het kunstwerk You've got your sun and I've got mine. Het werk bestaat uit twaalf geprepareerde ramen die door lichtbreking verkleuren. Het effect verschilt al naar gelang de stand van de zon en de positie van waaruit de ramen bekeken worden.
De ramen zijn voorzien van twee lagen Narima-glas: een glassoort die is voorzien van filters met verschillende brekingsindices. Omdat deze glasplaten in verschillende hoeken ten opzichte van elkaar zijn geplaatst, ziet de reiziger vanaf het perron diverse regenboogkleuren verschijnen en verdwijnen. Het werk is bewust onopvallend: het effect is subtiel. De waarneming van de reiziger en zijn onderzoekende blik maken onderdeel uit van de ervaring. Reizigers moeten het werk als het ware ontdekken, zich afvragen of hun waarneming correct was en hoe het fenomeen verklaard kan worden. “Onze waarneming van de omgeving is subjectief. We maken onze eigen wereld door de wijze waarop we ernaar kijken. [Met deze ramen] wordt de waarneming zelf het aandachtspunt”, aldus Nicky Zwaan.
Het werk werd in opdracht van ProRail en NS Poort gemaakt, in samenwerking met de gemeente Amsterdam.

Nicky Zwaan

Nicky Zwaan (1971) studeerde audiovisuele kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze maakte in 2013 het lichtkunstwerk Raw Paradise in de tunnel die leidt naar het Science Park Amsterdam. Honderden plafondarmaturen van verschillend formaat die zijn voorzien van LED-lampen reageren op beweging. Ook het buitenlicht valt door openingen in de tunnel naar binnen en vermengt zich met het kunstlicht. In de tunnel schijnt overdag het licht als daglicht en 's avonds als maanlicht. Zwaan was van 2007 tot 2012 docent aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk kenmerkt zich door een combinatie van poëtische kracht en haast ‘onzichtbare’ ingrepen. Op bescheiden wijze wil ze het publiek bewegen om dingen anders te zien. Met haar werk en onderzoek begeeft ze zich op het grensvlak tussen kunst en wetenschap.

Bronnen

P. Boek, ‘Kunstprojecten gepresenteerd op Science Park’ Folia, 13 juli 2013.
N. Zwaan, You've got your sun and I've got mine, Definitief ontwerp voor een kunstwerk van Nicky Zwaan voor Station Bijlmer-ArenA, memo gericht aan ProRail, ongedateerd.
www.cityscapesfoundation.nl, geraadpleegd op 19 april 2018.