Welkom en VaarwelStation Amsterdam Centraal

De toegang tot het koninklijk paviljoen is vormgegeven middels een escallier d’honneur: een staatsietrap in een rijk versierd trappenhuis. De entreehal op de begane grond, daar waar de gasten in- en uitstappen, bevat aan de westzijde het opschrift ‘Vaarwel’. Het bevindt zich boven de poort richting de stad en is geschilderd in een cartouche met neorenaissance band- en rolwerk. Aan de oostzijde staat ‘Welkom’. Reizigers die vanuit de stad het station betreden lezen dus ‘het welkom’. Wie het station verlaat en de stad ingaat, leest ‘Vaarwel’. 

De schilderingen werden ontworpen door de Oostenrijkse schilder Georg Sturm (1855-1923) op aanwijzing van Pierre Cuypers. De schilderingen werden aangebracht door decoratieschilders van het atelier van Gerrit Hendrik Heinen (1851-1930). 

Deze begroeting van de reiziger komt ook terug in de banden van het tapijt in de salon, dat eveneens ontworpen werd door Pierre Cuypers.