Wandkunst strandtafereelStation Castricum

In de stationshal van Castricum hangt sinds de opening van het gebouw een wandkeramiek. Het reliëf heeft natuurlijke tinten: grijsblauw overheerst. Het werk is opgebouwd uit losse deeltjes in verschillende vormen Ze zijn zorgvuldig geschikt op de wand van schoon metselwerk. Tezamen vormen ze een tafereel: zes rieten strandstoelen en een zon. De omgeving is weergegeven met 52 gelijkbenige driehoeken met verschillende kleuren en reliëfs. Tussen de verschillende delen van het werk is ruimte vrijgehouden waardoor de muur zichtbaar blijft. Ook twee van de zes strandstoelen zijn opengewerkt.
De voorstelling verwijst naar de ligging van Castricum aan de Noordzeekust en het dorp als toeristische bestemming. De duinen en het strand liggen op loopafstand van het station. Het kunstwerk is niet opvallend wat betreft afmetingen of kleurgebruik. Wel hangt het op een prominente plek: recht tegenover de entree. Het past in de traditie van de monumentale wandkunst uit de ‘60 van de vorige eeuw.

Het werk is vervaardigd door patiënten van een nabijgelegen psychiatrische zorginstelling. Wie het proces begeleid heeft, is niet bekend. Mogelijk is het kunstwerk een geschenk van de instelling ter gelegenheid van de opening van het nieuwe station van Castricum in november 1969.  

Bronnen

Het Parool, 24 november 1969.
T. Karreman, Waardestelling kunstwerken Castricum. Interne notitie ProRail, 2017.