VolkerenStation Amsterdam Centraal

De verbindende kracht van het spoor wordt centraal op de gevel gesymboliseerd door de verbeelding van Europese volkeren en  volkeren uit de vier windstreken.

In vijf segmentbogen boven de onderste vensters, zijn vijf reliëfs aangebracht met kopjes van verschillende volkeren. Op het middenrisaliet aan de voorzijde verbeelden zij van links naar rechts het Nederlandse volk, het Franse volk, het Duitse volk, het Engelse volk en het Italiaanse volk. Ook aan de zijgevels van het middenrisaliet bevinden zich twee kopjes. Welke volkeren zij vertegenwoordigen, is onbekend.

Ertussen zijn medaillons aangebracht met de bustes van vier vrouwen in klederdracht die de volkeren uit de vier windstreken representeren. Van links naar rechts zijn dit zuid, west, noord en oost. De reliëfs zijn gemaakt door Ludwig Jünger.

Ludwig Jünger (1856-1906) was beeldhouwer en medailleur. Hij was geboren in Neutitschen dat destijds onderdeel uitmaakte van het Oostenrijkse rijk en tegenwoordig in Tsjechië ligt. Hij had zijn werkplaats in Amsterdam en gaf er les aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid.