Vlam brandt doorStation Bunnik

Op het gazon voor het station in Bunnik staan drie roodgelakte H-balken met daarop drie grillige platte objecten die een vlam verbeelden. Het is een werk van Adri de Fluiter. De drie meter hoge balken zijn in een boog langs het fietspad gezet. De vlammen bestaan uit twee aan elkaar gelaste platen opengewerkt profielrooster van verzinkt staal. Oorspronkelijk bevatte het gazon plateaus van granieten keien. Zij benadrukten de gebogen lijn van de objecten. De keien zijn inmiddels verdwenen.
De kunstcommissie van de gemeente Bunnik, die de opdracht verleende, benoemt de relatie tussen het kunstwerk en de vluchtige waarneming van de reiziger: "De reiziger ziet objecten die daarna weer snel uit het blikveld verdwijnen, als de vluchtigheid van een vlam."

Adri de Fluiter

A.C. (Adri) de Fluiter (1940) studeerde in 1979 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. Hij maakt tekeningen, schilderijen, beelden en installaties. In veel van zijn beelden keert ‘de vlam’ in verschillende gedaanten terug: in staal, in een met rode stof omwikkelde boom of in de vorm van een gedicht. Voor de kunstenaar symboliseert de vlam de spiritualiteit van de mens. De Fluiter exposeerde in musea en galeries over de hele wereld en realiseerde landart-projecten in Frankrijk, Italië, Taiwan, Zuid-Korea, Argentinië, Japan en de Verenigde Staten. Hij was voorzitter van de Stichting Natuurkunst Drenthe. In 2016 vond een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats in Centrum Beeldende Kunst Emmen.

Bronnen

Documentatie van de gemeente Bunnik.
www.defluiter.nl, geraapleegd op 6 maart 2018.