Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Twee klokken met vleugels

Bijzonderheden

Thema Spoorambacht Onderwerp
Twee klokken met vier vleugels in de hoeken van de wijzerplaat
Kunstvorm
Kunstnijverheid
Materiaal/techniek
Keramiek en uurwerk
Locatie Locatie gebied
Interieur

Station Roosendaal kwam gehavend uit de Tweede Wereldoorlog. In 1949 werd het herbouwd onder leiding van Sybold van Ravesteyn. Hij creëerde een nieuw soberder entreegebouw en bleef verder dicht bij het oorspronkelijke ontwerp uit 1905 van George van Heukelom. 

Twee stationsklokken

Twee uit 1907 stammende stationsklokken keerden terug. Een klok hangt in de voormalige wachtkamer derde klasse. De ander in de galerij tussen de stationshal en de visitatieruimte. 

De wijzerplaten van beide klokken zijn gemaakt van keramische tegels. Het zijn sectieltegeltableaus, opgebouwd uit overwegend wit geglazuurde tegels van verschillende vormen. Ze zijn beschilderd met oker en grijstinten. De uuraanduiding is in Romeinse cijfers. In het centrum zijn kleine witte tegels in een patroon van bloembladeren aangebracht. In de vier hoeken van de vierkante wijzerplaat zijn vier gestileerde vleugels afgebeeld. Ze refereren aan het gevleugeld wiel dat symbool staat voor de spoorwegen. Niet langer zichtbaar zijn de sectieltableaus aan weerszijden van de klok in de visitatiehal. Hierop staan een uil en een sikkelmaan afgebeeld.

Het gevleugeld wiel komt nog eens terug op de stationsgevel, in de vorm van een vlaggenstandaard, gemaakt in 1949 bij de renovatie van het door de oorlog gehavende station. Zowel de maker van de klokken, als van de vlaggenstandaard met het gevleugeld wiel zijn onbekend.

 

 

Bron

Dolf Broekhuizen, Cultuurhistorische waardestelling station Roosendaal, 2014.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank