Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

The weather engine

Bijzonderheden

Thema Interactie Kunstenaar
David Claerbout
Onderwerp
Landschap reagerend op weersverwachting en kalender
Kunstvorm
Licht-, video, geluidskunst
Materiaal/techniek
Led-panelen, digitaal gemaakte film, gebruikmakend van gametechnieken en gevoed door internet
Locatie Afmetingen in cm
250 x 2350
Jaartal
Uitvoering
KITT engineering, Enschede
Locatie gebied
Interieur

Boven de metrobaan op Amsterdam Centraal, hangt het videokunst The weather engine. De kunstenaar, David Claerbout, noemt het werk een visuele weersverwachting. Op een langgerekt videoscherm is een Hollands landschap te zien: weilanden, windturbines, een kanaal met een dijk, een pad en bomenrijen erlangs. In deze kleine wereld duikt af en toe een man op. Hij kampeert er, vist en zwemt in het kanaal. In de winter ligt er ijs, in de zomer zijn er zonovergoten velden en blauwe luchten. Op het scherm van Led-panelen worden taferelen geprojecteerd die te maken hebben met de tijden van de dag en de weersverwachting en de kalender van morgen. Is het buiten donker, dan zien we dat ook op het scherm. Bij het gloren van de dag, gaat ook in het landschap de zon op. Gaat het morgen regenen en stormen, dan zien we het in The weather engine vandaag al regenen en stormen. Is het morgen kerst, dan viert de man het vandaag al.

De weergavetechniek van de weersgesteldheid en de bewegingen van de man zijn ontleend aan de gaming industrie. De bewegingen van Claerbout zelf, zijn met motion capture gedigitaliseerd. Maar de snelheid van een game is in zijn werk verstild. De videobeelden lijken meestentijds op minimaal bewegende foto’s. Kleine veranderingen in het weer, het licht en bewegingen staan centraal in het werk.

Het kunstwerk maakt deel uit van het kunstprogramma voor de metrostations van de Noord/Zuidlijn, in opdracht van gemeente Amsterdam en Noord/Zuidlijn. 

David Claerbout

David Claerbout (1969) is een Belgische videokunstenaar. Hij studeerde aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij is opgeleid in de schilderkunst, maar legde zich toe op kunst die zich op de grens van fotografie en videokunst ligt. Hij verstilt bewegend beeld en brengt foto’s tot leven. Claerbouts werk was te zien op talrijke solotentoonstellingen en maakt onderdeel uit van de collecties van gerenommeerde musea. Recent maakte hij The pure necessity (2016), zijn versie van de Disneyfilm The jungle book. Zijn werk was in de openbare ruimte onder andere te zien in Maastricht (Out there, 2014) en Soesterberg (Embedded art, 2015).

Bron

R. Pontzen, A. van Leeuwen, ‘Met de metro door een gloednieuw museum’, De Volkskrant, 19 juli 2018.
www.wijnemenjemee.nl, geraadpleegd op 28 november 2018.
www.ensembles.mhka.be, geraadpleegd op 28 november 2018.
www.davidclaerbout.com, geraadpleegd op 28 november 2018.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank