Tegelmozaïek Fedor van KregtenStation Wierden

In 2015 werd de Van Kregtentunnel direct naast het station Wierden gebouwd. De wanden van de tunnel bevatten een enorm tegelmozaïek. Het zijn zeer sterk uitvergrote schilderijen van de autodidact schilder Fedor van Kregten (1871-1937). Hij woonde en schilderde tot 1906 in Notter, een buurtschap van Wierden. Hij schilderde in die periode veel agrarische en landelijke taferelen: knotwilgen, roodbont koeien en schaapskuddes. 

De beelden zijn omgezet naar grove pixels die op hun beurt zijn vertaald in verschillend egaal gekleurde wandtegels. Vanuit Royal Haskoning DHV was Mari Baauw bij dit project betrokken. 
Als je van een afstand kijkt, zie je op de ene tunnelwand drie koeien die aan het water staan. Op de andere tunnelwand zijn twee roodbruine kalveren afgebeeld en een knotwilg. Ook de handtekening van de schilder is op de wand te onderscheiden. Het beeld is doorgetrokken op een van de zijden van een perrongebouw.

Een vergelijkbare techniek heeft het tegelmozaïek dat in de stationshal van Leeuwarden is aangebracht. Buij en Groenewoud gebruikten een foto van een stad bij nacht die ze in monochrome wandtegels van diverse kleuren vertaalden in een wanddecoratie.  

Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de gemeente Wierden en ProRail. 

Bronnen

www.fedorvankregten.nl, geraadpleegd op 5 december 2018.