Systematische structuurStation Gorinchem

Het parkeerterrein bij het station van Gorinchem is afgescheiden van de openbare weg door een lange reeks objecten. De beeldengroep draagt de titel Systematische structuur: een aaneenschakeling van objecten met repeterende vormen. Het werk is een voorbeeld van abstracte geometrische kunst. Het werd in 1974 gemaakt door de Gorinchemse kunstenaars Arie Brinkman en Paul van de Vliet. In de jaren zeventig werkten zij vaker met elkaar samen.

Symposion

Eind jaren ‘60 was in Gorinchem een groep kunstenaars actief die zich bezighield met abstracte geometrische kunst. In 1974 organiseerden zij Symposion: een internationale manifestatie voor kunstenaars. De gemeente kocht alle vijftien kunstwerken aan die in het kader van de manifestatie vervaardigd werden. Naast Systematische structuur van Brinkman en Van der Vliet is een ander werk van de manifestatie in de directe omgeving van het station te vinden: een kubusvormig object van Ewerdt Hilgemann.

Arie Brinkman en Paul van de Vliet

Arie Brinkman (1947) studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij werkte onder andere samen met Paul van de Vliet en Sjoerd Buisman. Brinkman houdt zich in zijn werk bezig met de systematiek van kleurverloop en vervorming. In Gorinchem is nog een werk van zijn hand te vinden: het Kalkhavenproject uit 1982 dat hij samen met Henk van Bennekum maakte.
Paulus Maria (Paul) van de Vliet (1945) studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht. Tussen 1972 en 1991 werkte hij in Gorinchem. Van de Vliet werkte veelvuldig samen met samen met collega-kunstenaars Arie Brinkman, Sjoerd Buisman, Marinus Boezem en Ewerdt Hilgemann.

Bronnen