Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Sunny Cloud

Bijzonderheden

Thema Interactie Kunstenaar
John Körmeling
Kunstvorm
Licht-, video, geluidskunst
Materiaal/techniek
Lampen, metalen constructie
Locatie Afmetingen in cm
550 x 350 x 150
Jaartal
Locatie gebied
Stationshal

In 2005 schreven Atelier HSL, NS en ProRail een ontwerpprijsvraag uit voor een meetingpoint voor de stations van de Nieuwe Sleutelprojecten ( ): Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Breda, Arnhem, Den Haag Centraal en het toekomstige Amsterdam Zuid. John Körmeling leverde het winnende ontwerp dat na verschillende aanpassingen uiteindelijk leidde tot een grote lichtinstallatie: Sunny Cloud. In ieder -station hangt de knipperende wolk aan het plafond van de stationshal en steeds voor de detectiepoortjes. Het fungeert als een voor de hand liggende markering voor reizigers: een plek om af te spreken en elkaar te ontmoeten.

Sunny Cloud bestaat uit duizenden lampjes die aan een aluminium frame zijn bevestigd. Het zijn energiezuinige LED-lampjes die door een computerprogramma worden aangestuurd. Het systeem werd in samenwerking met een leverancier van kermisverlichting ontworpen. Op ieder station reageert de wolk op de omliggende ruimte. Zo varieert de plaatsing en is de frequentie van het knipperende licht aangepast op de lokale omstandigheden.
 
In Breda hangt Sunny Cloud bij de entreepartij aan de Stationslaan. Ter plekke van de lichtinstallatie bracht architect Koen van Velsen een koof in het plafond aan. Het kunstwerk is door de transparante stationsgevel ook van buiten goed zichtbaar.

Sunny Cloud maakt deel uit van het kunstprogramma rond de aanleg van de Hogesnelheidslijn Zuid, Atelier HSL, en is gefinancierd door ProRail, NS en het ministerie van VROM.

John Körmeling

John Körmeling (1951) studeerde aan de afdeling Bouwkunde van de Technische Hogeschool Eindhoven. Met zijn werk treedt hij vaak buiten de gebaande paden. Hij begeeft zich graag op het snijvlak van autonome kunst, architectuur, planologie, stedenbouw, infrastructuur en mobiliteit. Körmeling ontwerpt vaak grootschalige, soms onuitvoerbare plannen. Kenmerkend is zijn voorstel voor een loodrechte weg in Groningen die niet de kromming van de aarde volgt, maar volledig vlak is. Voor een rotonde in Tilburg maakte hij in 2008 een Draaiend Huis op ware grote. Het werk is een ode aan de doorzonwoning. In 2010 ontwierp Körmeling Happy Street: het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling van Shanghai.

 

Bron

W. Galema, M. Provoost, T. de Rijk, ea., Ontwerpen aan het spoor, 2014, p. 160.
Floor Tinga, Ik zie je onder de wolk, spoorbeeld, 29 sept 2012.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank