SpoorwielStation Wierden

fotobewerking

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw zag een nieuwe generatie standaardstations het licht: sober en degelijk van aard. Ze kwamen voort uit aanpassingen in de bedrijfsvoering en beperkte financiële middelen van NS in deze periode. Het ontwerp was van de hand van architect Cees Douma. Douma’s standaardstations, waarvoor hij verschillende typen ontwikkelde, kenmerken zich door een eenvoudige en functionele opzet. Wierden is een zogenaamd plintstation, van het type Bunde. Basis vormt een stalen frame, grotendeels opgevuld met glas. Op een rechthoekige plattegrond zijn de benodigde ruimtes efficiënt gecombineerd, alles onder een plat dak. Logistieke ruimtes en toiletten bevinden zich achter muren. Soms gaat het om een blokvormige uitbouw, in andere gevallen om een bakstenen gevel.

Douma wilde graag lokale kunstenaars opdracht geven om de gemetselde gevels te voorzien van nagelvaste wandkunst. Dat lukte niet overal. Zo werden de muren in o.a. Etten-Leur en Schagen voorzien van metselwerk in sierverband. In Wierden werd de wand wel voorzien van een reliëf. Geglazuurde bakstenen vormen hier een groot gespaakt spoorwiel en een stuk spoorstaaf. De voorstelling is opgebouwd in okertinten.

Het kunstwerk werd aangeboden door de firma B.J. van der Worp: de aannemer van het stationsgebouw. Het werd ontworpen door een plaatselijke kunstenaar, Joep Gierveld. Hoewel het werk geschonken werd, is de uitvoering geheel in de gedachte van Douma geschied. Het werd ongetwijfeld in samenspraak gerealiseerd.

Joep Gierveld

Joep Gierveld werd opgeleid als grafisch vormgever. Als kunstenaar is hij autodidact. Zijn boer Jan Gierveld is professioneel kunstenaar. Ze werken veel samen. Een ander werk van Joep Gierveld is het wandmozaïek aan de gevel van het gemeentehuis in Wierden. 

Bronnen

www.stationsinfo.nl, geraadpleegd op 30 augustus 2018.
www.stationsweb.nl, geraadpleegd op 30 augustus 2018.
V. Lansink, Spoorwegstations. Categoriaal onderzoek wederopbouw 1940-1965, Zeist 2004.
Crimson Architectural Historians, Urban Fabric, De collectie bijzondere stationsgebouwen in Nederland, Rotterdam, 2009, p. 123.
Crimson, Cultuurhistorische waardestelling Standaardstations. Na-oorlogs type Beilen, 2012.