SpaceStation Eindhoven

Voor de oude reizigerstunnel van station Eindhoven ontwierp Studio Roosegaarde in opdracht van de ProRail en de gemeente Eindhoven een 90 meter lang lichtkunstwerk getiteld Space. Aanleiding betrof een omvangrijke verbouwing van het station die gereedkwam in 2017. De kunstenaar werd voorgedragen door de aannemer van bouwproject, Heijmans. Als onderdeel van de verbouwing werd een nieuwe reizigerstunnel gerealiseerd: naast de bestaande tunnel, die daarmee zijn functie als hoofdader van het station verloor. De nieuwe tunnel is een brede passage met winkels. De oude is nu een relatieve oase van rust.

Voor het ontwerp gebruikte Roosegaarde beelden van de aarde, gemaakt door de NASA. Roosegaarde bewerkte de beelden en liet ze met een bijzondere druktechniek aanbrengen op speciale lenzen. Het langgerekte beeld geeft de illusie van een enorm venster van een ruimteschip. Het ontspiegelde glas zorgt voor minimale reflectie van de omgeving. Door de combinatie van druktechniek en een dynamisch gestuurde LED-verlichting ervaart de toeschouwer diepte en ruimtelijkheid. Wanneer reizigers langzaam langs het werk lopen, beweegt het beeld mee.

We zien de aarde bij nacht door alles wat oplicht: bosbranden, algen en straatverlichting. De contouren van land en oceaan zijn duidelijk te onderscheiden. De witte flarden eroverheen zijn de wolken die het diepte-effect versterken. De felle goudkleurige vlekken zijn de stedelijke gebieden. Waar intensief geleefd wordt, is veel licht. Zo is de verstedelijking rondom de Nijldelta zichtbaar. We zien ook de schaars verlichte gebieden in westelijk Azië tegenover de felverlichte regio van de Benelux. Het is een kunstwerk dat de enorme impact van het licht in onze omgeving weergeeft.

Daan Roosegaarde


Studio Roosegaarde werd in 2007 opgericht door ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde (1979). Hij studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie AKI Enschede. Nadat hij cum laude afstudeerde, vervolgde hij zijn opleiding aan het Berlage Instituut in Rotterdam. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op met als thuisbasis Rotterdam. Roosegaarde en zijn team werken aan ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte inzichtelijk maken en verbeteren. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als ‘techno-poëzie’. Bekende werken zijn het lichtgevende Van Gogh-Roosegaarde fietspad bij Eindhoven (2014), het lichtkunstwerk Waterlicht (2015) en het Smog free project: een installatie die lucht zuivert en de vervuilende fijnstofdeeltjes samenperst. De blokjes fijnstof kunnen worden verwerkt in een ring of een manchetknoop (2015). Roosegaarde realiseert met zijn team opdrachten en projecten over de hele wereld. 

Bronnen

www.museumtijdschrift.nl, geraadpleegd op 17 mei 2018.
www.studioroosegaarde.net, geraadpleegd op 17 mei 2018.