SiersmeedwerkStation Venlo

Aan de voorgevel van het station in Venlo hangt op de meest zuidoostelijke hoek, een siersmeedwerk. Het werk doet denken aan een windwijzer, maar het is geen bewegend beeld. Het werk heeft geen scharnierende delen.
Het is een staander die aan de gevel bevestigd is, waar bovenop een gestileerde reiziger met een koffer in zijn hand staat. Onder hem zijn een aantal geabstraheerde vormen aangebracht: hoeken en halve cirkels. Geheel onderaan zijn de contouren van twee treinen te onderscheiden.
Het werk dateert waarschijnlijk uit 1958 en is mogelijk een geschenk dat werd aangeboden bij de opening van het station.

Dit wandkunstwerk is waarschijnlijk vervaardigd door Jacobus Augustinus (Jac) Schrage (1924-1987). Hij was beeldhouwer, edelsmid en monumentaal kunstenaar. Hij maakte ook het metalen wandkunstwerk in de stationshal van Venlo. Veel is niet over hem bekend. Hij zou zijn opleiding aan de Vrije Academie hebben gehad. Van hem staat nog een drietal beelden in Venlo. Ze stellen kinderen voor  en zijn alle drie bij scholen geplaatst. Schrage maakte ze rond 1960.

Bronnen

‘Nieuw station Venlo geopend; fraaie geschenken’, De Volkskrant, 8 februari 1958.