Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Sculpturen spoorviaduct

Bijzonderheden

Thema Spoorambacht Kunstenaar
Joep Thissen
Onderwerp
Sint Christoffel, Graaf Otto II en personificaties van Denkkracht en Spierkracht
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Vier natuurstenen beelden, deels vervangen door replica
Locatie Afmetingen in cm
Hoogte 250
Jaartal
Locatie gebied
Spoorviaduct

In 1954 kwam onder het station van Roermond een verkeerstunnel gereed tussen de nieuwe wijken in het oosten en het historische stadscentrum. Architect Sybold van Ravesteyn ontwierp de tunnel. De tunnelfronten werden verrijkt met vijf, meer dan levensgrote beelden van de uit Roermond afkomstige beeldhouwer Joep Thissen. 

Sint Christoffel en Graaf Otto II

Aan de westzijde, kijkend naar de historische binnenstad, zien we Sint Christoffel en Graaf Otto II. Otto II, Graaf van Gelre, draagt in zijn rechterhand een zwaard en in zijn linkerhand de stadsrechten die hij in 1231 aan Roermond verleende. Christoffel is blootsvoets en draagt een eenvoudig hemd, omgord met een riem. Daarover draagt hij een halflange mantel. In zijn rechterhand houdt hij een lange staf. Op zijn linkerschouder zit het kindje Jezus. Het kind houdt zich vast aan Christoffels baard. Christoffel ondersteunt het kind en kijkt het aan. Christoffel is schutspatroon van Roermond en de patroonheilige van de reiziger. Opmerkelijk is dat de achterzijden van de beelden niet uitgewerkt zijn. Ze stonden oorspronkelijk lager tegen de wand: boven de ingang van de tunnel.

Spierkracht en Denkkracht

Aan de oostzijde, in de richting van het nieuwe deel van de stad, staan de personificaties Spierkracht en Denkkracht. De eerste is een gespierde mijnwerker met ontbloot bovenlijf. In zijn rechterhand houdt hij een mijnwerkerslamp. Op zijn linkerschouder rust een houweel. Denkkracht draagt een pak. In de ene hand houdt hij een tandwiel en de ander een rol papier. Sinds 1900 was de mijnbouw een belangrijk economische bron van Roermond. Veel inwoners werkten in de mijnen. 

Thissen hakte zijn beelden uit Euville Marbier: een witte kalksteen uit Frankrijk. Hij gaf de gezichten gedetailleerder weer dan de kleding. De plooival is hoekig en scherp. 

Replica

In de loop der jaren zijn vier van de vijf originele beelden verwijderd. Alleen de Christoffel is nog origineel. Van Graaf Otto, Denkkracht en Spierkracht zijn replica teruggeplaatst. Het originele beeld van Graaf Otto II staat nu in het Stadspark van Roermond. Het origineel van Denkkracht is in opslag bij de gemeente Roermond. De verblijfplaats van het originele beeld Spierkracht is onbekend. Het vijfde beeld dat Joep Thissen voor de verkeerstunnel maakte, verbeeldde Margaretha van Kleef: de echtgenote van Graaf Otto. De verblijfplaats van dit beeld is onbekend.

Joep Thissen

Joseph A.M. (Joep) Thissen (1919-2010) kwam uit een familie van beeldhouwers. Zijn opa Joseph Thissen had een beeldhouwatelier. Zijn vader Sjef werkte net als zijn oom Christof in dat atelier. Beelden van Joep Thissen staan vooral in Roermond en Weert.

 

Op beide zijden van het spoorviaduct zijn wandobjecten aangebracht. Zo zijn in de tunnelfronten drie keramieken wapenschilden verwerkt van een onbekende maker. Aan de westzijde is het wapen van Limburg en Roermond te zien en aan de oostzijde enkel het wapen van Roermond. Twee wapens zijn geschilderd in dezelfde lichtblauwe kleur van de wanden. 
Voorts is een klein aantal RVS-objecten aangebracht die samen een abstract kunstwerk vormen. Dit werk, vermoedelijk daterend uit 1996, is gemaakt door van Fred Kessels. Kessels studeerde aan de TeHaTex Tilburg en de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Op korte termijn wordt de tunnel gerenoveerd. De RVS-objecten zullen dan worden verwijderd en teruggegeven aan de kunstenaar. 

 

Bron

www.rondomroermond.nl, geraadpleegd op 7 maart 2018.
www.stadslabroermond.nl, geraadpleegd op 7 maart 2018.
Limburgsch Dagblad, 10 augustus 1954.
De Volkskrant, 9 augustus 1954.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank