Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Schilderingen van Cupido's

Bijzonderheden

Thema Overig Kunstenaar
Michel Antoine Hendrickx
Onderwerp
Schilderingen van Cupido's
Kunstvorm
Schilderkunst
Materiaal/techniek
Plafondschildering
Locatie Jaartal
Locatie gebied
Interieur

De gevel en het interieur van het koninklijk paviljoen zijn rijk gedecoreerd met heraldiek, allegorische voorstellingen en spoorgerelateerde decoraties. Een aantal voorstellingen staat in het teken van de aanstaande troonopvolging van Wilhelmina, die tijdens de opening nog 13 jaar oud was. De deugden en waarden van een goede vorst worden verbeeld door (mythologische) personificaties en putti. Deze mollige, naakte en gevleugelde kinderfiguurtjes zien we in het gehele interieur terug. In twee plafondschilderingen nemen ze de vorm aan van Cupido.    

Het plafond van de salon bevat een schildering met twee Cupido’s. Een draagt in zijn linkerhand een nestje met vogeleitjes. Op zijn rechterhand daalt een vogeltje neer. De andere cupido zien we op de rug. Hij vliegt richting de Cupido met het vogelnetje. In de 17e-eeuwse liefdessymboliek werd de minnaar vergeleken met een door Cupido gevangen vogel. Het nestje staat voor het nageslacht. 
Op het plafond van de balkonkamer zien we drie Cupido’s die in de hemel pijlen afschieten op een schietschijf in plaats van op mensenharten. Wilhelmina is nog jong, maar Cupido oefent alvast om later trefzeker een pijl op een geliefde af te kunnen schieten.
Koning Willem III (1817-1890) had drie zonen. Ze stierven allen eerder dan de koning. Pas op 63-jarige leeftijd werd uit zijn tweede huwelijk met Emma van Waldeck-Pyrmont zijn dochter Wilhelmina geboren. De plafondschildering refereert aan de te bereiken huwbare leeftijd en de hoop op nageslacht.

De plafondschilderingen zijn gemaakt door de van oorsprong Belgische en in Amsterdam gevestigde (decoratie)schilder Michel Antoine Hendrickx (1847-1906).

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank