Scherven van beschavingStation Amsterdam Muiderpoort

Station Muiderpoort ligt op de splitsing van twee spoorlijnen: Amsterdam–Utrecht (Rhijnspoorweg) en Amsterdam–Amersfoort (Oosterspoorweg). De specifieke ligging zorgt voor een besloten karakter. Het kunstwerk dat Fabrice Hünd hier in 2010 maakte, reageert hierop. Het legt een verbinding met de bewoners van de wijk rond het station. Het werk bevindt zich aan de gevel grenzend aan de Pontanusstraat. Daarboven lopen de sporen.

Het kleurrijke mozaïek heet Scherven van beschaving. De titel verwijst naar het spreekwoord ‘scherven brengen geluk’. Daarnaast refereert het aan de techniek waarmee het kunstwerk gemaakt is: een schervenmozaïek. Het mozaïek stelt vijf vrouwenfiguren voor. De meest linkerfiguur heeft een bloem in haar handen. Naast haar is een vrouw met een academische hoed op. Tussen hen in vliegt een vogeltje. Onder de vrouw met de hoed is een hartvormig gezicht te onderscheiden. Achter haar zijn nog een groot vrouwenhoofd en een staande figuur zichtbaar.

Alle vrouwen hebben zichtbaar een diverse culturele achtergrond. Op de achtergrond zijn architectonische vormen waar te nemen: een stad, een kerk en een minaret. De stijl is naïef-expressionistisch met hoekige gestileerde vormen, felle kleuren en beperkte dieptewerking. De scherven die Hünd voor het mozaïek gebruikte variëren van geometrische oosterse tegels tot Delfts blauw. Het is een optimistisch werk: een viering van de diversiteit van Amsterdam Oost. Het mozaïek was aanvankelijk voorzien van de naam van de maker: Fabrice Hünd. In een later stadium is de naam veranderd in een URL door enkele mozaïekstenen bovenop het bestaande mozaïek aan te brengen. Het werk is een geschenk van de kunstenaar aan de samenleving.

Fabrice Hünd

Fabrice Hünd (1961) volgde in Amsterdam eerst de Lerarenopleiding tekenen. Daarna studeerde hij schilderkunst aan de Rijksacademie der Beeldende Kunsten van Amsterdam waar hij in 1985 afstudeerde. Hünd maakte in de jaren ‘80 wandschilderingen met een tijdelijk karakter. Vanaf 2000 ging hij zich toeleggen op meer blijvende wandbekledingen in de vorm van mozaïeken, opgebouwd uit scherven, tegels en steentjes. Zelf noemde hij het ‘schilderen met scherven’. Ander werk van Fabrice Hünd is te vinden in het tunneltje onder station Den Helder. Eerder maakte hij in de tunnels van stations Amsterdam Muiderpoort fluorescerende wandschilderingen. Deze zijn verloren gegaan. 

Bronnen

www.fabricehund.nu, geraadpleegd op 23 mei 2018.
www.amsterdam.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.