Schematische kaart Strijp-SStation Eindhoven Strijp-S

In 2015 werd het uit 1971 stammende station Eindhoven Beukenlaan omgedoopt tot Eindhoven Strijp-S, gelijk het fabrieksterrein van Philips dat aan het einde van de 20e eeuw veranderde in een broedplaats voor creatieve startende ondernemers. Diverse bedrijven op het gebied van ontwerp en media verhuisden sindsdien naar het voormalige fabrieksterrein dat tegenwoordig het midden houdt tussen eigentijds bedrijventerrein en experimentele broedplaats.
In 2014 kreeg het station een facelift. Op alle wanden rond het station werden graphics aangebracht van de ontwerpers Berry Sanders en Bram Tuns. Ze kozen als basisvorm voor een fictieve trein- of metrokaart. De gebouwen, straten en pleinen van Strijp S zijn grafisch weergegeven met lijnen en stippen als overstapplaatsen en knooppunten. De kaart verbeeldt het netwerk dat tussen de diverse creatieve zelfstandigen op het terrein is ontstaan. Dankzij informele netwerken groeien broedplaatsen uit tot bloeiende locaties. De grafische weergave representeert hetgeen hier spontaan is ontstaan.

Het werk is gemaakt in opdracht van de gemeente Eindhoven, ProRail en NS.

Berry Sanders (1971) studeerde aan de Kunstacademie Sint Joost in Breda. Hij is ontwerper, illustrator en schilder en heeft een atelier in Eindhoven. Hij droeg onder andere bij aan het ontwerp van de expositieruimte van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Sanders werkt als docent aan de hogeschool Fontys in Eindhoven op de afdeling ICT & Media.

Bram Tuns (1980) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij is docent aan de hogeschool Fontys in Eindhoven.

Bronnen

www.treinenweb.nl, geraadpleegd op 22 november 2018.
www.prorail.nl, geraadpleegd op 22 november 2018.
www.mobility-s.nl, geraadpleegd op 22 november 2018.